Her şey bir rüyaymış!

Biliyorsunuz, pandemi döneminde tüm sağlıkçılar döner sermaye ek ödemelerini 3 ay boyunca tavandan almışlardı...

Normalleşme sürecine girdiğimiz 1 Haziran tarihinden itibaren de eski sisteme dönüldü.

Ve sağlık emekçilerinin pandemiden sonra ilk döner sermaye ek ödemeleri geçen cuma günü maaş hesaplarına yatırıldı.

Onların ifadeleriyle sonuç kocaman bir hayal kırıklığı!

Bunca emek, bunca özveri!

Tüm illerdeki kamu hastanelerinde görev yapan hekim dışı sağlık çalışanlarının bazılarına komik, hatta onların deyimi ile "Dalga geçer gibi" ücretler yatırılmış hesaplarına!..

Mesela 0.46 kuruş...

Mesela 48 TL...

Mesela 35 TL...

Mesela 3 TL 44 kuruş!..

***

Bu arada pandemi döneminde riskli birimlerde yani yoğun bakım, acil ve kovid polikliniklerinde çalışan sağlıkçıların ise ek döner ödemelerinde herhangi bir farklılık söz konusu değilmiş...

Telefonla arayan, elektronik posta adresime mail atıp konuyu gündeme taşımamı isteyen sağlık emekçileri "Her şey bir rüya imiş!" diye başladılar sıkıntılarını anlatmaya ve şunları söylediler:

"Önceden, yani pandemi öncesi aldığımız döneri de alamıyoruz artık!.. Çünkü muayene, ameliyat, tetkik sayıları azaldı... Hal böyle olunca hastane gelirleri de azaldı. Hastane kazanacak ki bize döner dağıtacak... Pandemi döneminde 3 ay boyunca kovid'li hasta bakana da bakmayana da tavandan ödeme yapıldı... Pandemi sürecinde hem sistemden, hem de yönetimlerden kaynaklanan adaletsizlikler, haksızlıklar yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor!..

Örneğin, riskli birimlerde çalışanlar pandemi öncesi ve pandemi döneminde hep aynı parayı aldı. Yani kovid'li hasta bakarken de aynı para, bakmazken de aynı para ödendi. Kısacası aynı işi, aynı ücreti aldık. Değişen ne oldu? Hiç!.. Kovid'li hasta bakmayanlar da pandemi döneminde tavandan döner aldı... Alsınlar! Şu an o arkadaşlarımızın hesaplarına 0 TL yatan da var, dalga geçer gibi 4- 5 lira, 40, 50 kuruş yatan da... Hâlbuki bu arkadaşlarımız da pandemi öncesi 150 ile 300 TL arasında döner paraları alıyorlardı... Şimdi ise kocaman bir hayal kırıklığı!.."

***

Şimdi bu kadar emek, bu kadar özverinin karşılığı böyle olmamalı elbette!

Sağlık emekçilerine verilen vaatler, sözler bir an önce yerine getirilmeli ve beklentileri karşılanmalı diye düşünüyorum...

Çünkü hem pandemi döneminde, hem de sonrasında verdikleri mücadele, yaptıkları fedakârlıklar ortada!

Kovid bulaşmış birçok insan yakınlarının yanına bile yaklaşmazken, sağlıkçılar kovid'li hastalar şifa bulsun diye gece gündüz hep yanındaydılar!..

İyileştirdikleri hastaları sevinç içinde alkışlarla uğurlarken, yaşamlarını kaybedenler için de gözyaşlarına boğuldular...

Bu yaşananları milletçe gördük, tanık olduk...

Ezcümle:

Sağlıkçılar hastaları iyileştiriyorsa, onların da hak ettiği maaşlar iyileştirilip verilmeli!.

Lale Akaoy-Yenidönem

Editör: TE Bilisim