Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan Akçakoca Devlet Hastanesine sahibinin peşinden giren bir köpek ile ve yağmurdan kaçıp içeri sığınan kedinin hastaneye mikrop taşıdığını iddia eden haberler yapılmasının ardından bir açıklama yapma gereği duyarak; bu konuda infiale yol açacak haberler yapan basını kınadı.

Timur Ugan’ın açıklaması aynen şöyle :

İYİ YÖNETİLEMEYEN SAĞLIK KURULUŞLARINDAKİ SAĞLIK SKANDALLARININ SORUMLUSU EVCİL HAYVANLAR DEĞİLDİR !

Halk arasında "hastane hastalığı" diye adlandırılan genellikle çocuk, yoğun bakım gibi hassas servislerde birdenbire ortaya çıkan ölümlere neden olan mutasyona uğramış, antibiyotiklerin çare olmadığı virüsler yalnızca çeşitli insan hastalıklarının sonucu olarak tıbbi temizlik ve dezenfeksiyon çalışmalarının yeterli olmadığı, iyi yönetilemeyen sağlık kuruluşlarında ortaya çıkar ki bunun sorumlusunun bu servislere giremeyen evcil hayvanlar olabileceğini iddia etmek ve evcil hayvanların hemen tüm illerde sığındıkları hastane bahçelerinden atılmasını, ölüme gönderilmesini sağlayacak haberler yapmak etik değildir.

Amaç bir hastane yönetimini eleştirmekse başka bir canlı gurubunu hedef göstererek yayın yapmak yeni skandallara çanak tutmaktır.

İyi yönetilmeyen temizlik ve dezenfeksiyona önem vermeyen sağlık kuruluşlarında önüne gelen hasta yakınının yoğun bakım, acil ve çocuk servislerinde mikroplu ayakkabıları, elleri ile aksıra tıksıra gezdikleri, ağır ameliyat geçirmiş yakınlarının yanına bile ağız maskesi takmadan girdikleri bir gerçektir.

Aynı sağlık kurallarına uymayan hastane personeli de ancak bozuk bir yönetim anlayışının eseridir. Hedef gösterecek yada eğitecek sorumlu arıyorsanız başta bunları seçeceksiniz !

Bugün çağdaş ülkelerin bir çogunda hastaların daha çabuk iyileşmesini sağlamak için evcil hayvanları ile birlikte kalmalarına bile izin verilmektedir. Yeterli sağlıklı ortam kontrolü olduktan sonra bunun bile sakıncası değil hastaya faydası olduğu görülmektedir.

Kaldı ki geniş bahçeleri sığınacakları ağaç altı olması nedeniyle başka yasayacak yer bulamayan sokak canlarının üniversite kampüsleri, askeri bölgeler, mezarlıklar, hastane bahçeleri gibi yerlerde bulunması hızla betonlaşan dunyada yaygın olarak görülmektedir.

Kısaca hastanelerde görünen enfeksiyon ve salgın vakalarının tek sorumlusu sağlık kurallarına uymayan yöneticisiyle, hastasıyla, hasta yakınıyla, personeliyle İNSAN dır.

Boşuna sayılı bir iki örnek göstererek evcil hayvanları mahkum ve mağdur etmeyiniz...

DAYANIŞMA HAYVAN HAKLARI FEDERASYONU BAŞKANI

TİMUR UGAN

Editör: TE Bilisim