Sağlık çalışanları özelliklede hekim dışı olarak kategorize edilen sağlık personeli çok dertli. Yıllardır kronikleşen sorunlarına çözüm bulunması maalesef mümkün olmadı. Aslında sağlık personeli yıllardır aynı problemleri dile getiriyor. Ancak çözüm noktasında yol alamıyor.

Hekim Dışı Sağlık personeli olarak kategorize edilen sağlık personelinin çözüm bekledikleri problemleri sıralarsak;

  1. 3600 ek göstergenin verilmesi
  2. Maaş, ek ödeme yada performans ödemesi şeklinde farklı adlar altında yapılan bir ödeme değil, Maaş olarak tüm aldığı hak edişlerin emekliliğe yansıtıldığı ve sağlık sektörünün risklerinin görüldüğü bir ücret istiyor.
  3. Tüm sözleşmelilerin (4-B, 45-A, Vekil ebe-Hemsire, Kamu Dışı ASE vb.) Kadroya alınması,
  4. Yıpranma payının geçmiş yılları da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi
  5. Sağlık personelinin bayram tatili, hafta sonu tatili, gecesi gündüzü olmadığı göz önünde bulundurularak nöbet tutulan ile tutulmayan birimler arasında düzenleme yapılması ve 30yıldır çalışan personel nöbet tutarken mesleğe yeni başlayan personelin nöbetsiz birimlerde çalışmasının önüne geçilmesini
  6. Yapılacak olan her türlü geçici görevlendirmenin ilan edilerek hizmet puanı esasına göre yapılmasını
  7. Hastanelerde mevzuatta olmayan birim sorumlusu görevlendirmelerine son verilmesini (taşınır kayır sorumlusu,veri hazırlama sorumlusu, temizlik sorumlusu, sorumlu yardımcısı, süpervizör, sağlık Bakım Hizmetleri sorumlusu,koordinatör v.b)
  8. Nöbetsiz birimlerde çalışması gereken personelin nöbet muafiyeti olan personel arasından seçilmesi
  9. Sorumlu hemşire v.b görevlendirmelerde mevzuata uygun görevlendirme yapılması
  10. Sağlık Bakanlığı personeli olmayan, devlet memuru olmayan kişilerin sağlık sektörümde yönetici pozisyonlarına getirilmemesi
  11. Sağlık sektöründe görev yapan personelin kariyer planlaması dahilinde müdür yardımcısı, müdür, uzman, başkan yardımcısı, başkan, daire başkanı, müfettiş olabilmesi ve liyakatin sağlanabilmesi için Görevde yükselme sınavının açılmasını
  12. Sivil toplum kuruluşu yönetim kurulu üyelerinin sağlık sektöründe sınavsız sözleşmeli yönetici atamalarının önüne geçilmesini
  13. Yüksek lisans yapan personelin uzman kadrosunun verilmesini ve özlük haklarının tanımlanmasını

Aslında tek istediği hak ve liyakat ancak sesini duyuramamakta, çünkü görevde yükselme sınavı yapılmıyor, devlet memuru olmayan, sağlık personeli olmayan kişiler bir günde sağlığın başına yönetici olarak atanıveriyor. Sivil toplum kuruluşları sesini çıkarmıyor kendi yönetim kurulu üyesi sağlığın başında yönetici, Sağlık personeli gidecek, sesini duyuracak kimseyi bulamıyor.

Sağlık çalışanın yanında görünmeyen, pandemi sırasında kapısın kapatıp, ışığını kapatarak oturan, mesaisinde esnek mesai uygulaması yapan, bulunduğu kadrodan daha fazla maaş alan sözleşmeli yönetici pandemi nedeni ile uzatılan sözleşmelerinde rahatlığı ve huzuru ile taburcu olan hastayı alkışlarken en ön sırada.

Sağlık sektörü çalışanları liyakat bazlı bir atama olmadığı sürece sorunlarının çözümüne kavuşamayacaktır. Sözleşmeli yönetici nasıl olsa her ayın 15'inde bulunduğu kadrodan daha  fazla maaşı peşin olarak almakta. Sözleşmeler nasıl olsa bir vesile ile uzatılmakta. Verimlik kriterleri, karne puanı nedeni ile görevden alınırım sorunsalı yok. Sınav yok, kendini ispatlama derdi yok.

Yeter ki Doğru Kişi ile İletişim İçinde Olunsun. Pesonelin performans ödemesi 20 -30 sunda da yatsa olur, Hatta yatmasa olur.Mevzuatta olmayan sorumlu, koordinatör, sorumlu yardımcısı görevlendirmeleri ile sistem bir şekilde yürütülür. Odanızda ağlayarakçıkan personelin size hesap sormak için yağpabileceği bir şey yok.İş dağılımını adaletle yapmanızada gerek yok. Sesi çıkmayana yaptırabildiğiniz kadar yaptırın.

Editör: TE Bilisim