Korona tedavisinde solunum sorunu yaşayan hastaların iyileşmesini hızlandırmak ve tedavilerini kolaylaştırmak için kullanılan helmet maskeleri Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde üretilmeye başlandı.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü koronavirüs hastalarının tedavisi sürecini kolaylaştıran, bulunmasında zorluk yaşanan helmet maske üretimini sağladı. İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının yoğun çabası ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle üretilen bu ürün koronavirüs hastalarının yoğun bakıma girmesini önlemede önemli katkı sağlayacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bilişim Teknolojileri Şube Müdürlüğü çalışanları tarafından 3D yazıcılarla bağlantı aparatları kısa sürede üreterek, sürece önemli katkı sağladı. Helmet maskelerin diğer kısımları yerel firmalar tarafından ücretsiz olarak imal edildi.

Emeği Geçenlere Teşekkür
Helmet maske üretim fikrinin ihtiyaç kaynaklı olarak ortaya çıktığını belirten İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney “Bazı koronavirüs hastalarında akciğerde oluşan stres nedeniyle hava alımı yeterli seviye ve basınçta oluşmuyor. Ürettiğimiz bu ürün oksijenlenmiş havanın hastaya uygun basınçla verilmesine olanak sağlıyor. Bu da bizlere yoğun bakım ihtiyacı gerekebilecek hastaların tedavileri açısından büyük faydalar sağlıyor. Gerçekleştirdiğimiz değerlendirme ve teknik çalışmalar sonucunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ve iş adamlarımızın desteği ile hastalara büyük fayda sağlayacak olan maskenin üretimi müdürlüğümüz biyomedikal mühendislerimiz ve birim çalışanlarının yoğun çabası sayesinde üretildi. Üretimde Kocaeli ve Sakarya bölgesi sanayi çalışanları İle Büyükşehir Belediyesi ARGE Laboratuvarı ve Bilişim Teknolojileri Şube Müdürlüğü çalışanlarının bizlere önemli destekleri oldu. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a özellikle teşekkürlerimi ifade ediyorum. Ülkemizde ventilatör ve buna benzer önemli cihazların üretimi yerli imkanlar dahilinde hali hazırda gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

8 Kişilik Ekip 15 Günde Üretti
Helmet Maske ile ilgili teknik detaylar veren Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Biyomedikal Yüksek Mühendisi Yasin İlhan ise “8 kişilik bir ekiple 15 günde üretilen maskenin üst kısmı PVC malzemeden, boynu saran kısmı ise poliüretan malzemeden yapıldı. Cihaz yoğun bakım ihtiyacı gereken hastaların ilaç alması ve aspire edilmesini kolaylaştıran sızdırmazlık özelliğine de sahip. Yine exprasyon kısmına takılan filtre sayesinde, hastanın dış ortama bulaş riski de engellenmiş oluyor ve buda sağlık çalışanlarına önemli avantaj sağlıyor. Bütün hastalarımıza şifa olmasını temenni ediyorum” dedi.

Bu alanda yapılan saha ve ham madde araştırmalarının ardından üretim aşamalarının gerçekleştirildiğini ifade eden Biyomedikal Mühendisi Mehmet Ali Görgülü karşılıksız olarak destek veren Kocaeli’ li işadamı Sayın Suat Sözer ve çalışanlarına teşekkürlerini iletti.

Editör: TE Bilisim