Yarışmanın Amacı

Ocak 2020’den beri olağanüstü bir dönem yaşıyoruz.

C0VID—19 pandemisiyle yaşam ve iş yapma biçimleri tümüyle değişirken, dünya genelinde 4,7 milyon, ülkemizde ise 60 bini aşkın insan hayatını kaybetti. Tarihin dönüm noktalarından biri olan bu zorlu sürecin en büyük emektarı hic kuşkusuz sağlık çalışanlarıdır.

Nilüfer Belediyesi, böylesi zor zamanlarda dayanışmaya duyduğu inançla;

Eşsiz ve onurlu mücadelede görevi nedeniyle hayatını kaybeden bu değerli insanların anısını geleceğe taşımak,

Sağlık çalışanlarının özveri ve emeklerini kamusal alanda görünür kılmada, bir ifade biçimi olarak sanata başvurmak,

Hatırlama ve farkındalık sürecine dahil olan, anma mekanı kurgusunun ötesine geçebilen özgün bir sanat yapıtını ortaya çıkarmak amacıyla bir yarışma düzenlemeyi kararlaştırmıştır.

Nilüfer’in çağdaş kent kimliğinin izlerini taşıyan bir lokasyonda 3000 metrekarelik bir alanda, ismini Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Sağlık Bakanı ve 1928 yılında Hıfzısıhha Enstitüsü’nü kuran Dr. Refik Saydam’dan olan Sağlık Çalışanları Parkı, bu sanat eseri için tahsis edilmiştir.

Yarışma, dünya salgın hastalıklarla mücadele tarihi açısından erken sayılabilecek bir dönemde aşı üretebilmiş, koruyucu sağlık hizmetlerinin temellerini çok sağlam atmış öncü bir ülke olmanın, bu tarihsel mirasına sahip çıkan bir duruşu ortaya koymaktadır. Zor zamanlarda dayanışmanın gerekliliğini hatırlatan bir imkan olarak da değerlendirilmelidir. Tüm bu çerçevede kamusal mekan ve hafıza arasındaki ilişkiye bütüncül bakabilmek adına söz konusu parkın peyzajı, sanatçının görüşü alınarak yapıtla uyumlu bir şekilde gerçekleştirilecektir.

Nihai hedef, yaratıcı ve yenilikçi çözümler üreten, çağdaş bir çevre ve tasarım anlayışına sahip proje ve müelliflerin saptanması ve güzel sanatların teşvikidir.

Yarışmanın Türü ve Şekli

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. maddesi ile Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği doğrultusunda açılan serbest, ulusal, sanat eseri uygulama yarışmasıdır.

Yarışmanın Yeri ve Konusu

Yarışmanın konusu, 2020 yılı Ocak ayından bu yana, C0VİD—19 Pandemisi’nde en ön saflarda mücadele eden ve bu uğurda yaşamlarını yitirmiş sağlık çalışanlarının anısını yaşatacak ve halk sağlığı için gösterdikleri büyük özveri karşısında duyduğumuz minnet ve şükran duygularını ifade edecek özgün bir sanat yapıtının elde edilmesidir.

Yarışmanın yeri; Ahmet Taner Kışlalı Caddesi üzerinde, 1131 Ada, 3 Parsel numaralı ve Palto numarası: H21-C-04-A-3-D konumundadır. Sanatçılar, halihazırda boş olarak verilen parkın istedikleri bir bölgesini kullanmakta serbesttirler. Alanın nasıl kullanılacağına, yapıtın nereye nasıl yerleşeceğine ilişkin bilgi ve çizimler yarışmacılar tarafından teslim edilecek belgelerde açıklanmalıdır.

Yarışma Takvimi

Yarışmanın İlanı: 27 Ekim 2021, Çarşamba

Son Soru Sorma Tarihi: 11 Kasım 2021, Perşembe

Soruların Yanıtlarının İlanı: 16 Kasım 2021, Salı

Projelerin Son Teslim Tarihi: 28 Aralık 2021, Salı Saat 17.00’ye kadar.

Posta/ Kargo ile Teslim Alım İçin Teslim Tarihi: 30 Aralık 2021 Perşembe Saat 17:00’ye kadar.

Jüri Değerlendirmesi Başlangıç Tarihi: 7 Ocak 2022, Cuma

Yarışma Sonucunun İlanı: 12 Ocak 2022, Çarşamba

Kolokyum ve Sergi: 22 Ocak 2022, Cumartesi

Yarışma Ödülleri

1. Ödül: 60.000 TL

2. Ödül: 40.000 TL

3. Ödül: 30.000 TL

Mansiyon 10.000 TL

Mansiyon 10.000 TL

Mansiyon 10.000 TL

Jüri Üyeleri

Danışman Jüri Üyeleri

Nejla Aslan

Aslıhan Özaslan Ayradilli

Kayıhan Pala

Asli Jüri Üyeleri

Hakan Demirel

Nilüfer Ergin Doğruer

İnci Eviner

Ali Kayaalp

Bige Örer

Yedek Jüri Üyeleri

Zeki Coşkun

Sinan Logie

Dilek Wincehster

Editör: TE Bilisim