Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlara dikkat çeken DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı, Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan DEVA Partisi Diyarbakır Sağlık Politikaları Başkanı Melis Kandemir, “Ülkemiz de sağlık çalışanları çok büyük iş yükü, hastalığa yakalanma, yaşanan can kayıpları, ailelerinden uzak kalma, yaşadıkları maddi sıkıntılar, kendilerine uygulanan şiddet, yeni atamaların yapılmaması, iş yerlerinde yöneticiler tarafından uygulanan mobbing ve ailelerinin yaşadığı çeşitli sıkıntılar ve sorunlarla karşılaştılar.” dedi.

“ULAŞILMASI GEREKEN HEDEFE VARILAMAMIŞTIR”

Diyarbakır’da artan vaka sayılarına da dikkat çeken DEVA Partisi Diyarbakır Sağlık Politikaları Başkanı Melis Kandemir, vatandaşları da aşı olmaya davet etti. Kandemir’in açıklamaları şöyle, “18 aydır devam eden pandemi döneminde pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de sağlık çalışanları çok büyük iş yükü, hastalığa yakalanma, yaşanan can kayıpları, ailelerinden uzak kalma, yaşadıkları maddi sıkıntılar, kendilerine uygulanan şiddet, yeni atamaların yapılmaması, iş yerlerinde yöneticiler tarafından uygulanan mobbing ve ailelerinin yaşadığı çeşitli sıkıntılar ve sorunlarla karşılaştılar.  

Alınan bütün önlemler ve uygulanan tedavilere rağmen pandemi halen kontrol altına alınamamıştır.

Diyarbakır’da günlük ortalama 2300 yeni vaka tespit edilmektedir. An itibari ile 650 hasta hastanede yatmakta ve bunların 160’ı yoğun bakımlarda tedavi görmektedir. Hastanelerde yer sıkıntısı yaşanmaktadır. Pandemi ile başa çıkmanın en önemli yolu insanları aşılamaktır. Ülkemizde maalesef hükümet tarafından zamanında aşılama çalışmaları başlatılamamış ve ulaşılması gereken hedefe varılamamıştır.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI BU UYGULAMA İLE TAMAMEN TÜKENMİŞ”

Pandemi nedeniyle geçen sene kullanılmayan senelik izinler bu seneye aktarıldı. Ancak pandemideki kötüye gidiş nedeniyle ilimizde maalesef senelik izinler yeniden iptal edildiğini öğrenmiş olduk. Zaten tükenmiş olan sağlık çalışanları bu uygulama ile tamamen tükenmiş duruma gelmişlerdir. Pandemi süresince sağlık çalışanlarına 3-4 ay bakanlık tarafından ek ödeme yapılırken 3-4 ay ödeme yapılmamaktadır. Yapılan bu uygulamanın hiçbir hukuki, bilimsel ve insani izahı yoktur. Ağustos ayında sona eren ortalamadan ek ödeme dağıtımı pandemi bitene kadar devam edilmelidir. Nöbet sayısı azaltılmalı ve nöbet ücreti arttırılmalıdır. Memur maaşlarına yapılan zamlar enflasyonun çok altında kalmıştır. Bütün kamu çalışanları maaşlarındaki erime katlanarak devam etmektedir. Hükümetin acilen bu hatayı düzeltmesi gerekmektedir.

“SAĞLIK ÇALIŞANI İŞSİZ VE ATAMAYI BEKLEMEKTEDİR”

Ülkemizde ve özellikle bölgemizde nüfus başına düşen hekim ve diğer sağlık çalışanı sayısı gelişmiş ülkelere göre çok düşüktür. Sağlık Bakanlığı daha önceki yıllarda 4 defa personel alımı yaparken bu sene 8 ay geçmesine rağmen halen alım yapmamıştır. Ülkemizde sayıları 650 bin kişiyi bulan sağlık çalışanı işsiz ve atamayı beklemektedir. Bu pandemi döneminde çok ciddi ihtiyaca binaen en az 50 bin sağlık çalışanı ataması acilen yapılmalıdır. Ayrıca KHK ile hukuksuzca işlerinden atılan sağlık çalışanları aleyhlerine bir mahkeme kararı olmayanları acilen görevlerine iade edilmelidir. Ataması yapılıp güvenlik soruşturması devam eden sağlık çalışanları sadece sabıka kaydı ile görevlerine başlatılmalıdır.

AİLE HEKİMLİĞİ YÖNETMELİĞİ

Sağlık Bakanlığı tarafından kısa süre önce yayınlanan Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde; aile hekimlerine bu pandemi koşullarındaki yoğunluğa ek olarak başka yeni görevler yüklemiştir. Bu uygulama ile aile hekimlerinin hem iş yükü artmış hem de aylık maaşlarında kesinti yapmak için bahane üretilmiştir. Sayıları gelişmiş ülkelere göre zaten çok az olan hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarının sorunları ile acilen ilgilenilmeli, çalışma şartları ve özlük hakları düzeltilmelidir.

Hükümet az sayıda sağlık çalışanı ile az miktarda ücret ile sağlık çalışanlarını çok çalıştırarak başarı beklemektedir. Bu yaklaşım yanlıştır. DEVA Partisi olarak vatandaşlarımız adına fedakâr sağlık çalışanlarına teşekkürü bir borç biliyoruz. Onların her türlü sorunları ile ilgileneceğimizi ve çözüm önerilerini yetkililere ve kamuoyuna dile getireceğimizi beyan ediyoruz.

Haydi Diyarbakırlılar! Aşılarımızı olalım, maskelerimizi takalım, mesafemizi koruyalım, hijyenimize dikkat edelim.”

Kaynak:Sultan Taşkın-http://www.mucadelegazetesi.com.tr/haber-video--diyarbakir-deva-saglikcilarin-sorunlarina-dikkat-cekti-105338.html

Editör: TE Bilisim