Sağlık emekçileri Ramazan Bayramı'nın öncesindeki iki günün bayramla birleştirilerek cumhurbaşkanı tarafından idari izinli sayılan günler için 10 ve 11 Mayıs'ta tam gün, 12 Mayıs'ta yarım günü hastanelerde çalışarak geçirdi ve izin kullanamadı.

Artan Kovid-19 vakalarının ve diğer hastaların tedavisini yapan sağlık çalışanlarının tüm kamu emekçileri gibi haftalık çalışma süresi 40 saat. Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile tüm kamuda o hafta verilen 2 buçuk gün idari izinle 20 saate düştü.

Konuyla ilgili görüştüğümüz hastane çalışanı ve SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Ulaşoğlu, “Tüm kamu ve nöbet tutmayanlar 20 saat çalışırken sağlık emekçileri de bu günlerdeki fazla çalışma sonrasında izin kullanmayı, ek nöbet ücreti almayı beklerken alkışlanıp haklarının bir kere daha verilmediğini, hatta üstüne paralarının kesildiğini gördüler” dedi.

Ulaşoğlu, “Gün geçmiyor ki haksızlık yaşamayalım. Pandemiyi resmen fırsata çeviren hükumet ve dolayısıyla idareler resmen kazanılmış tüm haklara saldırıyorlar. Tamamen hukuksuz, geçici görevlendirmeler, görev tanımına uymayan işlerin zorlanması, ücret vermemek için personele zorla izin kullandırma, daha da ileri giderek nöbete gelenleri 'Bugün bu klinikte iki kişi çok' diyerek baskıyla evine göndermeler... Şimdi de tüm kamunun kullandığı idari izin için 'sana kullandırmıyorum' diyor. 'Sen çalış, sana idari izin yok hatta o gün çalışmayana da senden para kesiyorum çünkü haftalık mesai 40 saatti. Cumhurbaskanliğı öyle dese de sen kullanamazsın' diyor. Kabul edilmesi, anlaşılması çok zor. Ücretsiz izni işçilerden duymuştuk ama bu sefer zorla izin kullandırıp üstüne para kesiyor. Ücretli idari izin. Kamuda esnek kuralsız, angarya çalışmanın ayak sesleri" diyerek para kesintisine tepki gösterdi

Editör: TE Bilisim