Sağlık Bakanlığı, Türkiye’den İngiltere’ye gönderilen koruyucu giysilerin standartlara uygun olmadığına ilişkin haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Çıkan haberlerin ardından İngiliz makamlarıyla iletişime geçildiği belirtilen açıklamada “Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından gönderilen ürünlerle ilgili hiçbir sorun olmadığı NHS yetkilileri tarafından yazılı olarak teyit edilerek tarafımıza bildirilmiştir. Ayrıca Dışişleri Bakanlığımız üzerinden de resmi yazı ile İngiltere’nin ilgili makamlarından duruma ait açıklama ve bilgi talep edilmiştir” denildi.

Bakanlığın açıklamasında “Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti, 7 Nisan tarihinde Birleşik Krallık’a 100.000 adet tulum, 100.000 cerrahi maske ve 50.000 adet N95 maske hibe etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin hibe ettiği ve yine devamında tedarik ettiği ürünlerin tamamına ait CE ve ISO sertifikaları İngiliz tarafına önceden ibraz edilmiştir. Tüm bu ürünler, kamusal sağlık sisteminin idaresini ve koordinasyonunu yürüten National Health Services (NHS)’in onayının ardından İngiltere’ye gönderilmiştir” denildi.

Açıklamada İngiltere basınında çıkan haberler üzerine İngiliz makamlarıyla temasa geçildiği belirtilerek “Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından gönderilen ürünlerle ilgili hiçbir sorun olmadığı NHS yetkilileri tarafından yazılı olarak teyit edilerek tarafımıza bildirilmiştir. Ayrıca Dışişleri Bakanlığımız üzerinden de resmi yazı ile İngiltere’nin ilgili makamlarından duruma ait açıklama ve bilgi talep edilmiştir” ifadesine yer verildi.

BBC Türkçe'de de yer alan haberde, Türkiye'den İngiltere'ye gönderilen 400 bin adet koruyucu önlüğün ülkedeki standartları karşılamadığı, söz konusu önlüklerin bir depoda bekletildiği belirtilmişti. Haberde İngiltere hükümetinin de önlüklerin kalite kontrol kriterlerini karşılayamadığını teyit ettiği ifade edilmişti.

Editör: TE Bilisim