İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yılın ilk 10 ayında ele geçirilen 8 milyon kaçak ilaç bir depoda tutuluyor.   Depoda, şu an 2019 yılının ilk 10 ayında gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçen ilaçlar, koliler içinde tutuluyor. Aralarında kanser, mide, kolestrol gibi rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar ile cinsel gücü artırıcı ve uyuşturucu amaçlı kullanılan haplar da bulunan ilaçlar, İl Sağlı Müdürlüğü tarafından alınan numuneler üzerine yapılan incelemenin ardından imha edilecek. Kilitli kapılar arkasında tutulan ilaçların bir kısmı yurt dışında üretilip gelenlerden oluşurken, bir kısmı hammedesi kaçak olarak yurda sokulup yasa dışı imal edilenlerden oluşuyor. 

Avukat Ümit Karadağ, “Bu kişiler 'olası kastla adam öldürme' suçundan' yargılanmalı" derken, Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, “Bu ilaç rahim içine bomba koymuş ve patlamış gibi kanamaya ve ölüme yol açan bir ilaçtır. Biz bunu hastanede bile dizimiz titreyerek kullanıyoruz” diye konuştu.

Kaçak olarak getirilen ve merdiven altı satılan ilaçlardan biri de istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla kullanılan ve ölümcül olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nca 2012 yılında satışı yasaklanan mide ülseri tedavisinda kullanılan ilaç. Rahimde yol açtığı şiddetli kanama nedeniyle ölümlere yol açan, bu nedenle sadece hastanelerde, doktor kontrolündeki tedavilerde kullanımına izin verilen ilaca, kaçakcıların, sahte prospektüs hazırlayarak, el altından sattıkları bildirildi.

 Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden bir görevli, “Müdürlüğümüz ekipleri olarak bu yılın ilk 10 ayında yurda kaçak yollarla sokulan 8 milyon ilaç ele geçirdik. Bu ilaçların başında kanser ve cinsel gücü artırıcı ilaçlar ile normalde mide ülseri olarak kullanılan bir ilaç var. Kaçakçılar, ilaçları ülkeye sokmak için farklı yöntemler uyguluyor. Farklı beyan edilen ilaçlar arasında yasaklı olan ilaçları getirenler de var. Bu ilaçlar karaborsa çok yüksek fiyatlara satılıyor " dedi.

Prospektüsleri bile kendilerine göre hazırlamışlar

Müdürlük görevlisi anlatımlarını şöyle sürdürdü:

"Mide ülseri tedavisinde kullanılan ve düşük için kullanılan ilaca kullanım klavuzu hazırlamışlar. Nasıl kullanılması gerektiğini yazıp, düşükle ilgili kanama olabileceğini ifade etmişler. Hatta kutuların üzerine, 'bizi arayın' diyerek, irtibat numarası bile yazmışlar. 'Tıbbi destek sağlarız' diyorlar. İnsanları kandırıyorlar. Bu ilaç 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandı. Kaçakçılar bunu fırsata çevirdi. Bu ilaç, ölüme sebebiyet veriyor. Çok talep olan bir ilaç. İnternet üzerinden ya da karaborsada başka isimle satıyorlar. Merdivenaltı depolarda muhafaza ediyorlar. Başka isimlerle kargoya veriyorlar.”

Editör: TE Bilisim