Mersin 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya konu olan suçlamalar  2016-17 dönemine ilişkin. BİMER ve CİMER'e yapılan ihbar üzerine üniversitenin yaptığı soruşturma sonrası Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı eski başkanı Prof. Devrim Tok (49) ile aynı fakültede öğretim üyesi olarak görev yapan eşi Celalettin Ekrem Tok (49). çift hakkında rapor hazırlanması ile başladı.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı,tarafından  İddianamede Tok çiftine 3 temel suçlama yöneltildi. Anılan suçlamalar özetle şöyle:

*Şüpheliler, hastane kayıtlarında değişiklik yaparak, uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrencilerini 2. cerrah olarak ameliyatlara girmiş gösterdi. Bu öğrencilere ödenen asistan ücretlerini, ilgili öğrencilerden aldılar.

*Asistan ücretlerini vermeyen öğrenciler, ameliyata almama, rotasyonlarda ayrımcılık yapılarak baskı altına alındı.

*Şüpheliler, iştirak halinde 2016-17 yılları arasında yapılan ameliyatlarda, gerçekte uygulanmayan işlemlere ait ameliyat kodlarını girerek haksız kazanç sağladılar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Mersin Üniversitesi Hastanesi zarara uğratıldı.

 İlk duruşma  24 Eylül tarihinde , sanık Tok çifti ile bazı tanıklar katıldı. Prof. Dr. Celalettin Ekrem Tok savunmasında özetle "Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Burada benim, suç değil ama hatam, iyi niyetli olarak bir asistanıma borç vermem... Asistan ücretlerini almadım. Kimseden de hak etmediğim şekilde para almadım" dedi.

Prof. Dr. Devrim Tok ise, kendilerine yönelik suçlamaların kaynağında, aynı hastanede görevli hekim F. Ç.'nin, asistanları yönlendirmesinin olduğunu öne sürdü.

Tanık olarak dinlenen Y. İ.  ifadesinde özetle şunları kaydetti:

"Hocamız, her ay, ameliyata giren asistanın ismi ve onun adına yatan para miktarını bana söyleyerek, onlardan almamı istiyordu. Ben de hocanın gönderdiği bu yazıyı, asistan arkadaşların olduğu Whatsapp grubuna atıyordum. Arkadaşlar benim hesabıma bu paraları gönderiyorlardı. Ben de hocanın hesabına EFT yapıyordum. Hocanın bu davranışına tepki olarak konuşan bazı asistan arkadaşlar uzun süre poliklinikte çalıştırıldı; ameliyata alınmadı. Mesela aynı yerde görevli D. U. 8-10 ay poliklinikte çalıştırıldı, ameliyata alınmadı."


Farklı aylara ait olduğu idda edilen el yazısı ile yazılmış listelerde, Dava dosyasına,yer alırken,  tutarların kuruşu kuruşuna yazıldığı anlaşıldı. Öte yandan, haklarında dava açılan isimlerden Prof. Dr Ekrem Tok için 'uzaklaştırma', Prof. Dr. Devrim Tok için ise 'açığa alma' kararının verildiği öğrenildi.

Kaynak:http://www.bursadabugun.com/haber/profesor-cift-hakkinda-skandal-iddia-ben-batarsam-siz-de-batarsiniz-1185501.html

Editör: TE Bilisim