Muğla İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 36 ay süreyle 1 Kişilik Tercüman Hizmet Alımı için 2016 yılında yapılan ihaleyi, ihale şartnamesinde yer alan “yeminli tercümanlık hizmeti veya tercümanlık hizmeti verebilir” koşuluna rağmen, bu şartla ilgisi olmayan bir ilaçlama ve hijyen faaliyetleri veren firmanın kazandığı, sözleşme kapsamında çalıştırılan taşeron işçinin de, sürekli işçi kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü’ne istihdam edildiği iddia edildi.

***“İhaleye fesat karıştırma” suçunun işlendiğine dair iddialar, hukukun ilgili maddelerince ortaya konulduğu gelişmeyle ilgili olarak, İhale Komisyonunun, tercümanlıkla ilgisi olmayan ilaçlama firmasını ihaleye kabul ederek, ihaleyi yaptığı ve onayladığı, sonrasında ise sözleşme imzaladığı tespit edildi.

İddialara göre, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nce yabancı dil bilen 1 kişilik tercüman hizmet alımı için yapılan ihalede usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.

Muğla Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 112 Acil Sağlık Hizmeti alan yabancı uyruklu hastaların; takibi, sigorta görüşmeleri, yabancı hasta ile ilgili kayıt ve istatistik çalışmaları yapmak, il tanıtımı için gidilecek kongre, konferans vb etkinliklerde tercümanlık yapmak, il tanıtımı için düzenlenen çalışmalarda çeviri işlemleri ile yabancı uyruklu hasta işlemlerinin yanı sıra, müdürlük idaresi tarafından kendilerine verilecek hasta danışmanlığı ya da büro görevini yerine getirmesi amacıyla 36 aylık bir süreyle görev yapacak 1 kişilik tercüman alımı ihalesinde ilginç bir detay gün yüzüne çıktı.

İHALEYİ TERCÜMANLIK FİRMASI YERİNE İLAÇLAMA FİRMASI KAZANDI

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 36 ay süreyle 1 Kişilik Tercüman Hizmet Alımı için 2016 yılında yapılan ihaleyi, ihale şartnamesinde yer alan “yeminli tercümanlık hizmeti veya tercümanlık hizmeti verebilir” koşuluna rağmen, bu şartla ilgisi olmayan bir ilaçlama ve hijyen faaliyetleri veren firmanın kazandığı, sözleşme kapsamında çalıştırılan taşeron işçinin de, sürekli işçi kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü’ne istihdam edildiği ortaya çıktı.

İhaleye ilişkin elde edilen belgelere göre; 1 kişilik Tercüman Hizmeti Alım İhalesinin ihale dokümanları incelendiğinde sözleşmenin eki olan İhale Teknik Şartnamesinin “Tercümanlarda Aranan Özellikler” başlıklı 6. Maddesinin 6.4 bendinde, “Yüklenici Firmanın Yeminli Tercümanlık hizmeti veriyor veya Milli Eğitim Bakanlığı’nca ruhsatlı yabancı dil eğitimi veren bir kurs işletiyor veya herhangi bir çağrı merkezi hizmeti veriyor olması veya Ticaret Sicil Gazetesinde iştigal alanları arasında Tercümanlık Hizmeti verebilir olması gerekmektedir” ibaresinin yer aldığı görüldü.

İhalenin yapılacağı 10 Mart 2016 tarihinde saat 14.00’e kadar iki istekli firmanın ihale için başvuruda bulunduğu ancak ihale günü 1 firmanın ihaleye teklif sunduğu iddia edildi. İhale sonucunda ise, teklif sunan tek firma olan ve Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren N.G isimli şahısa ait ilaçlama ve hijyen hizmetleri veren firmanın 129 bin 600 liralık teklifle ihaleyi kazandığı ortaya çıktı. İhalenin 11 Mart 2016’da onaylandığı, 29 Mart 2016 tarihinde sözleşmesinin imzalandığı, 1 Nisan 2016 ile 31 Mart 2019 tarihleri arasında uygulanmak üzere hizmetin başlatıldığı öğrenildi.

FİRMA KRİTERLERE UYMAMASINA RAĞMEN, İHALE KOMİSYONU ONAYLADI

Söz konusu ihalenin İdari Şartnamesinin 5.3 maddesinin son cümlesinde: “İhale dokümanında öngörülen kriterlere ve şekil kurallarına uygun olmayan teklifler değerlendirilmeye alınmaz” diye belirtildiği halde İhale Komisyonunca ilgili yüklenicinin ihaleye kabul edilip, üzerine ihale yapıldığı, onaylandığı ve sonrasında sözleşme yapıldığı tespit edilirken, ihaleyi kazanan yüklenici firmanın kabul edilmemesi gerekirken kabul edilerek, ihalenin sonlandırıldığı öğrenildi.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA SUÇU İŞLENDİ

Sonuçlandırılan söz konusu ihale ve sözleşme dolayısıyla İdare ve Yüklenici açısından 5237 sayılı TCK’nın 235. Maddesinin (2)/a (2) maddesindeki “İhaleye katılma yeterliliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak” işlemi gerçekleştirildiği ve İhaleye Fesat karıştırma suçu olarak tanımlanan suç unsurlarının oluştuğu iddia edildi.

SÖZLEŞME FESH EDİLDİ, İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİ GÖREVDE

Söz konusu gelişmenin bir ihbarla incelenmeye başladığı iddia edilirken, ihalenin eski tarihte kalmış olması ve ilgili ihalenin sözleşmesi 696 sayılı KHK ile 01.04.2018 tarihinde fesh edildiği ancak, ilgili ihale ve sözleşme ile istihdam edilen işçinin aynı kararnameyle kamuda sürekli işçi konumunda kadroya alınıp, halen çalışıyor olduğu öğrenildi.

kaynak:http://www.muglagazetesi.com.tr/

Editör: TE Bilisim