Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Trabzon'da düzenlenen Uluslararası 5. Yoğun Bakım Enfeksiyonları Sempozyumu’na katıldı.

Sempozyumda konuşan Bakan Yardımcısı Meşe, yoğun bakım enfeksiyonlarının önlenmesinde yoğun bakımların akılcı kullanımının önem arz ettiğini vurguladı. Meşe, Türkiye’nin Avrupa’da kişi başına en çok yoğun bakım yatağı düşen ülke olmasına rağmen hala zaman zaman hastaların yoğun bakım yatağı bulmakta zorlandığını belirterek “Bunun en önemli sebeplerinden birisi maalesef yoğun bakımların akılcı kullanılmaması, hastaların çok uzun süre, hatta bazen hayat beklentisi olmayan hastaların dahi destekle çok uzun süre yaşaması. Bu hastalar olduğu, hastaların hastanede kalış süreleri uzadığı sürece maalesef yoğun bakım enfeksiyonlarını kontrol etmek mümkün olmuyor. Bunun çok fazla boyutu var. Hukuksal boyutu var, etik boyutları var, bizim inancımız, kültürümüz bunların pek çoğu etkiliyor” ifadelerini kullandı.

"Enfeksiyon arttıkça hastaların yatış süreleri uzuyor"

Hastaların yoğun bakımda yatış süresi uzadıkça enfeksiyon riskinin arttığını vurgulayan Meşe, şunları kaydetti:

“Biz bazı hastalarda bazı Kuzey Avrupa ülkeleri gibi davranamıyoruz. Bunların hepsi bir kısır döngüye giriyor. Hastaların yatış süreleri uzadıkça enfeksiyonlar artıyor. Enfeksiyon arttıkça hastaların yatış süreleri uzuyor. Böyle bir kısır döngüde bir süre sonra bu kadar çok yoğun bakım yatağına sahip bir ülke olarak yoğun bakım yatağı da bulmakta zaman zaman zorlanıyoruz” diye konuştu.

9-12 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen Sempozyuma, yurt içi ve yurt dışından olmak üzere yaklaşık 250 kadar hekim katılıyor. Sempozyumda özellikle yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastaların durumu değerlendiriliyor.

Editör: TE Bilisim