TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Memurlar İle Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Dr. Mustafa Adıgüzel /Ordu Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Küresel pandemiye dönüşen Covid-19 ile mücadelede, halk sağlığı ve hatta ulusal güvenlik için sağlik çalışanlarının önemi bir kez daha hatırlanmıştır. Çeşitli sebeplerle disiplin cezası alıp kamu görevinden ihraç edilen ya da uzaklaştırılan pek çok kamu görevlisi bu zor günlerde aldıkları sağlık hizmetleri eğitimini kullanamadan atil durumdadır.

Başta FETÖ ve bölücü terör örgütleri ile yüz kızarticı her tür suç ile ilişkisi o kişiler hariç tutulmak kaydıyla, kimi konulardan kamu görevinden ihraç edilen kişilerin affedilmesinin, özellikle sağlık sektöründe görev yapan tüm personelin moralini yükselteceği açıktır..

Salginla mücadelede, alanda eğitim görmüş her personele ihtiyaç vardır ve böylesi bir karar, özellikle sağlık sektörünün elini rahatlatacak ve kimi risk grubunda bulunan sağlık personelinin de virüsle yakın temasını azaltarak hayatlarını koruyacaktır.

Ayrıca, cezaevlerindeki hükümlülerin önemli bir bölümünün affının gündeme geldiği bir süreçte sağlık çalışanlarına ve diğer tüm kamu görevlilerine böylesi bir affin hakkaniyetli olacağı düşünülmektedir. Kamu görevlileri için düşünülen bu düzenleme toplumdaki birlik beraberlik ve dayanışma ruhunu güçlendirecektir.

Tüm bu gerekçelerle 14/2/2005 tarihinden 01/04/2020 tarihine kadar işlenen ve af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden dolayı, ilgililer hakkında disiplin soruşturma ve kovuşturması yapılmaması; devam etmekte olan disiplin soruşturma ve kovuşturmalarının işlemden kaldırılması; kesinleşmiş olan disiplin cezalarının iptali gerekli görüşmüştür.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 - Disiplin cezalarının affını düzenleyen 5525 Sayılı Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affi Hakkında Kanun'un 14.02.2005 tarihinden 01.04.2020 tarihine kadar işlenmiş fiiller için de uygulanması amaçlanmıştır.

MADDE 2 - Yürürlük maddesidir.

MADDE 3 - Yürütme maddesidir.

5525 SAYILI MEMURLAR İLE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN BAZI DİSİPLİN CEZALARININ AFFI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1 - 5525 Sayili Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun'a aşağıdaki madde eklenmiştir.
"EK MADDE 2 - Bu kanunun 1'inci, 2'nci ve 3'üncü maddeleri, 14.02.2005 tarihinden 01.04.2020 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezaları için de uygulanır.”
Yürürlük MADDE 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme MADDE 3 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Editör: TE Bilisim