Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde görevli kadın doğum uzmanı Dr. Samet Temel, geçen mart ayında İl Sağlık Müdürlüğü talimatıyla, 2 ay süreyle Sivrihisar Devlet Hastanesi’nde görevlendirildi. Sivrihisar’da göreve başladıktan hemen sonra izne ayrılan Dr. Temel, görevlendirme kararını mahkemeye taşıyarak Eskişehir 2’nci İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması ve görevlendirme kararının iptali istemiyle dava açtı.

‘Görevlendirme hukuksuz’

Dr. Samet Temel, dava dilekçesinde hakkında yürütülen disiplin soruşturmasına istinaden 2 (iki) ay süre ile Sivrihisar Devlet Hastanesi'nde görevlendirildiğini ancak kararın hukuka aykırı olduğu öne sürdü. Eskişehir Valiliği ise dava dosyasındaki karşı savunmasında idarenin naklen atama/geçici görevlendirme yetkisinin olduğunu belirterek, ‘Disiplin soruşturması raporunda hangi sebeple davacının görev yerinin değiştirilmesi gerektiğinin belirtildiği, herhangi bir disiplin soruşturması gerektiren hal olmasa bile idarenin naklen atama/geçici görevlendirme yetkisinin bulunduğu, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu iddialarıyla yürütmenin durdurulması isteminin ve davanın reddi gerektiği savunulmaktadır” denildi.

‘Görevlendirme amacına ve koşullarına uygun değil’

Tarafların savunmalarının ardından dosyayı gündemine alan Eskişehir 2’nci İdare Mahkemesi, 2 aylık geçici görevlendirme hakkında ‘yürütmeyi durdurma’ kararı aldı. Mahkeme kararında, “Sürekliliği olan bir hizmetin görülmesi veya disiplin soruşturması sonucunda görev yeri değişikliği önerilmesi naklen atamayı gerektirdiğinden, personelin geçici olarak görevlendirilmesini zorunlu kılan şartlar ortaya konulmaksızın, süreklilik gösteren bir hizmetin yürütülmesi amacıyla ve soruşturma raporu ile getirilen idari teklif uyarınca yapılan bir görevlendirmede, geçici görevlendirme müessesesinin amacına ve koşullarına uygunluktan söz edilemeyeceği anlaşılmakla, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan; davacının görev yaptığı Tepebaşı İlçesi ile geçici olarak görevlendirildiği Sivrihisar İlçesi arasındaki mesafenin yaklaşık olarak 100 km civarında olduğu, değerlendirildiğinde; bu durumun davacı açısından il merkezinde geçici olarak görevlendirildiği ilçeye gidiş gelişinde zorluk yaşanacağından davacı açısından telafisi güç zararlar doğacağı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, oybirliğiyle karar verildi” denildi.

Ne olmuştu?

Yunus Emre Devlet Hastanesi´nde görevli kadın doğum uzmanı Dr. Samet Temel, İl Sağlık Müdürlüğü talimatıyla, 23 Mart itibariyle, 2 ay süreyle Sivrihisar Devlet Hastanesi´nde görevlendirilmişti. Sivrihisar'da göreve başladıktan hemen sonra izne ayrılan Dr. Temel, Yunus Emre Devlet Hastanesi'ndeki odasına gelmiş, Doktor Temel'in iddiasına göre burada, özel eşyalarını topladığı sırada güvenlik görevlileri gelip, odayı kullanamayacağını bildirerek, kendisini zorla dışarıya çıkartmak istediklerini iddia etmişti. Doktor Temel, güvenlik görevlilerinin kapıda beklediği anları cep telefonu kamerasıyla kayda alarak sosyal medyada paylaşmıştı. Eskişehir'de Temel'in hastaları ve hasta yakınları yaşanan gelişmelere büyük tepki göstermiş, sosyal medyada olay büyük yankı uyandırmıştı.

Kaynak:https://www.eskisehirekspres.net/gundem/yunus-emre-devlet-hastanesi-ndeki-olayin-ardindan-mahkemeden-flas-h41152.html

Editör: TE Bilisim