Genel Sağlık İş'in üyesinin  geçici görevlendirilmesine yapmış olduğu itirazın sonucunda;

 Manisa 1. İdare Mahkemesi tarafından yapılan yargılama sonucunda verilen kararda, “…Şayet Kanun belli bir konuda idari makamı değil de o kamu hizmetini yürüten kişiyi yetkili kılmışsa, yetkinin doğrudan doğruya bu kişi tarafından kullanılması gerekir. Böyle açık bir yetkinin bulunmaması ve dayanağını Kanundan almayan yetki devri hukuka aykırılık oluşturacaktır. İşlemin belli bir makam ya da kişi tarafından yapılması öngörülmüş ise, bu gibi durumlarda, başka bir makam veya kişiye yetki verilerek  işlemin yapılması sağlanamaz.

Kamu hukukunda bir makama verilen yetkinin, aksine bir hüküm bulunmadıkça o makam tarafından kullanılacağı, bir makamın yetkisinin bir başka kişiye devredilmesi için mevzuatta yetkili kılınması gerekeceği tartışmasızdır.

…İlgili mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi sonucunda; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesinde, davacının da içinde bulunduğu (ilde görev yapan) memurlarının, il içinde görev yerlerinin değiştirilmesinin valiler tarafından yapılacağının emredici olarak düzenlenmesi ve valiye tanınan bu yetkinin devredilmesinin mümkün olmaması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile de başka bir idari makama verilemeyeceği hususu dikkate alındığında, vali tarafından tesis edilmesi gerekirken yetkisi olmayan il sağlık müdürü tarafından tesis edilen dava konusu geçici görevlendirme işleminde kişi bakımından yetki unsuru yönünden hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”  denilerek, Vali yerine, İl Sağlık Müdürü tarafından tesis edilen “geçici görevlendirme” idari işlemindeki “yetki gaspı” tespit edilmiş, söz konusu geçici görevlendirme idari işleminin iptaline karar verilmiştir.

Bu karara rağmen il sağlık müdürleri tarafından il-ilçe sağlık müdürlüğü, 112 başhekimliklerine yapılan geçici görevlendirmelere neden sessiz kalınıyor. Sağlık Bakanlığı neden bu uygulamaya son vermiyor. En önemlisi 50-55 yaşındaki sağlık personeli nöbetten nöbete koşarken bu geçci görevlendirmeler hukuka aykırı olarak devam edebilmekte. Sağlık persoenli 25 yıl ve üzeri çalışan sağlık personeli nöbet tutmama talebine ihtiyaç var diye red verilirken, hastanenin kadrosunda olan personeili il -ilçe sağlık müdürlüğü, 112 başhekimliklerinde kanuna aykırı geçici olarak görevlendirilebiliyor. En önemlisi bu yapılan geçici görevlendirmeler dolayısı ile fazla nöbet tuturulan nöbet paraları kimin yüzünden oluşan kamu zararı kabul edilir? Ya sendikalar üyeleri nöbetten nöbete koşarken yasal olmayan  geçici görevlendirmelere ne kadar sessiz kalacak?

Sayın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca "Bir süredir, salgından yorgun çıkmış, ihtiyaçları karşısında zorluk yaşayan, bazı konularda yasalardan destek arayan siz sağlık çalışanlarının sorunlarına tüm gücümüzle odaklandık. Önemli bir mesafe kat ettiğimize inanıyorum. Şimdi işe şevkle sarılma zamanıdır!" diyorsunuz ama sağlık personeli yas ve yönetmeliklere aykırı yapılan başta geçci görevlendirmeler olmak üzere Sözleşmeli yöneticierin torpil uyhulamalrından dolayı şevki kalmadı.

Editör: TE Bilisim