Piyasaların durumuna göre değişiklik gösterebilecek olan kurbanlık fiyatlarının belirlenmesinde yem ve yakıt maliyetinin yanında döviz kurlarındaki durum da önem arz ediyor. Geçen yıla artış gözlemlenen kurbanlıkların fiyatları henüz belli olmadı. Bu sene 20 Ağustos Pazartesi (Arefe günü) başlayacak 24 Ağustos Cuma sona erecek olan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık telaşı da başladı.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, et üretiminde hammaddeden elektriğe bütün kalemler zamlanmasına rağmen, yapılan görüşmeler ışığında vatandaşın cebinden geçen yılki gibi ortalama 1.000 liranın çıkacağını söyledi. Geçen yıl pazara çıkan kurbanlıkların yüzde 95'inin kesildiğini belirten Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, "Kalanı da Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından alındı. 10 milyar liranın üzerinde satış yapıldı. Bu yıl da 12 milyar liralık satış öngörüyoruz. Üreticinin gelecek yıl da hayvan üretimine devam etmesi için 350 kilo büyükbaş bir hayvanı, 7 bin bandında satabilmesi gerekiyor. Geçen yıl 30-31 lira aralığında olan kilo fiyatları, ithalatla birlikte, bu yıl 29 liraya geriledi. 34 liranın altında kesim olursa yerli üretici zarar eder. Dolayısıyla hem vatandaşı hem de üreticiyi mutlu edecek rakam için görüşeceğiz" diye konuştu. Tunç, Diyanet'in geçen yıl 850 lira olan yurtiçi kurban kesim bedelini bu yıl 890 lira, 625 lira olan yurtdışı bedeli ise 725 lira olarak açıkladığını belirterek, "Yurtdışı kurban kesim bedellerinde yüzde 16 artış var. Ancak yurtiçinde bu artış yüzde 5. Yerli üretici zorlanacak" dedi.

TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Kurbanlık olarak ülkemizde bu yıl 1 milyon 217 bin büyükbaş, 3 milyon 895 bin adet ise küçükbaş hayvanımız var. Bu yıl sahip olduğumuz kurbanlık hayvan varlığı, bayramda herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını gösteriyor. Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların resmi veteriner hekimler tarafından muayene ve gerekli kontrolleri yapılacak, sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakline müsaade edilecek." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2018 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini söylemişti.2019 yılı kurban bedellerini açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekâlet yoluyla kurban kesim bedellerini belirledik. Yapmış olduğumuz hesaplama ve müzakereler sonucunda yurt içi 890 TL, yurt dışı 725 TL olarak belirledik” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, TDV’nin yürütmüş olduğu çalışmalara ve vekaletle kurban organizasyonuna destek vermek isteyenlerin www.tdv.org ve bagis.tdv.org adreslerinden online olarak bağış yapabileceklerini ifade ederek, “Bu yıl ilk kez Android ve Apple Store mağazalarından indirilebilen mobil bağış uygulamamızdan da bağışlarını gerçekleştirebilirler. Ayrıca il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, cami görevlileri, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da hayırseverlerimiz Türkiye Diyanet Vakfı kurban programına katılım sağlayabilirler. Vatandaşlarımız 0312 416 90 00 numaralı çağrı merkezini arayarak kurban vekâleti hakkında detaylı bilgi alabilir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve Ataşelikler ile bu ülkelerdeki cami dernekleri ve din görevlisi hocalarımız vasıtasıyla kurban bağışlarını güvenle yapabilirler.” dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim