Hong Kong merkezli teknoloji şirketi Hanson Robotics, yeni bir robota imza attı. Şirket hatırlarsanız 2016 yılında insansı robot Sophia'yı geliştirmişti.

Robotik şirketi Sophia'nın popülerleşmesinin ardından Garce adı verilen yeni bir insansı robot geliştirdi. Koronavirüs sebebiyle karantinaya giren kişilerle iletişime geçmek adına geliştirilen robot hemşire, oldukça başarılı görünüyor.

Robot hemşire Grace, önümüzdeki yıl Hong Kong başta olmak üzere Çin, Japonya ve Kore gibi Asya ülkelerinde faaliyete geçecek. Dünyanın tamamında kullanılıp kullanılmayacağı hakkında tam bir açıklama yapılmayan robot hemşirenin kabiliyetleri de oldukça yüksek.

Robot hemşire Grace, toplamda üç dil konuşabiliyor. Konuştuğu diller arasında ise Mandarin, İngilizce ve Kantonca yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda daha fazla ülkeye ulaştıkça, konuştuğu dil sayısının artması bekleniyor.

Bu robot hem yaşlılarla hem de koronavirüs hastalarıyla ilgilenmek adına geliştirildi. Sophia ardından sağlık alanında uzmanlaşmış bir robot geliştiren şirket, mavi ve beyaz olmak üzere hemşire üniforması giyiyor.

Konu ile ilgili konuşan Hawaii Üniversitesi'nden iletişim profesörü Kim Min-Sun, Grace’in piyasaya sürülmesinin, corona virüsün küresel etkisinin insansı robotlara olan ihtiyacı acil hale getirmesiyle geldiğini söyledi.

Grace’in, Asya'da yaşayan insanlara özgü hareketler sergilediği aktarılıyor ve göğsünde ateş ölçmek ve kişilerin tepkisini görmek için termal bir kamera da yer alıyor.

İnsansı robot hemşire Grace, Reuters'a, geliştiricisi Hanson Robotics'in Hong Kong atölyesinde "kız kardeşi" Sophia'nın yanında dururken açıklamalarda bulundu.

Grace, "İnsanları ziyaret edebilir ve sosyal teşvikimle günlerini aydınlatabilirim. Bununla birlikte konuşma terapisi de yapabilir, biyo okumalar yaparak sağlık hizmeti sağlayıcılarına yardımcı olurum" diyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK OLMAK AMACIYLA GELİŞTİRİLDİ 

Geliştirici David Hanson ise, Grace'in bir sağlık uzmanına benzerliğinin ve sosyal etkileşim kapasitesinin, küresel salgın sırasında bunalmış hastane personelinin yükünü hafifletmeyi amaçladığını söyledi.

TOPLUM ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ OLACAK 

Koronavirüs karantinalarında evde günlerini geçiren birçok insanın zihinsel durumunun olumsuz düşüncelerden etkilendiğini belirten Kim Min-Sun, "Bu sosyal robotlardan kişisel alanlara konuşlandırarak yardım alınabilirse, kesinlikle toplum üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır" deniliyor.

Editör: TE Bilisim