Şehrivan’a konuşan Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, salgınla ilgili son gelişmeleri aktararak, kentte yaşanan doktor istifalarına yönelik ise açıklamalarda bulundu.

Korona virüs salgını ile mücadele kapsamında tedbirler devam ederken, aşı çalışmaları da hızla sürerken Van’da virüsle mücadele anlamında ciddi bir çaba veriliyor. Bunlardan birisi de geçtiğimiz günlerde dillendirilen Van’daki doktor istifaları oldu. Kentte 43 doktorun istifasına yönelik tartışmalar devam ederken, konu son günlerin en tartışmalı konusu oldu. İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan karşı açıklamaya rağmen tartışmalar bitmezken Şehrivan, konuyla ilgili detaylı açıklama için İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu’nun değerlendirmelerine başvurdu. Gazetemize konuşan Sünnetçioğlu, Van’da son zamanlarda çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek mevcut istifaların arka planını anlattı.

SÜNNETÇİOĞLU O İDDİALARI YALANLAYIP DETAYLARI PAYLAŞTI

Kentin gündeminden düşmeyen doktor istifasının detaylarını Şehrivan aracılığı ile anlatan Sünnetçioğlu, istifaların kentin sağlığını sekteye uğratacak boyuttu olmadığını belirtti. 1 Temmuz’a kadar istifalar kapalıydı hekimler pandemiden dolayı istifa edemediğini hatırlatan Sünnetçioğlu, “1 Temmuz’da istifalar açılınca sadece Van’da değil Türkiye’nin 81 ilinde istifalar oldu ama böyle sağlığı sekteye uğratacak sıkıntılar oluşturacak boyutta değil. Bakanlık da bu istifa edenlerin yerine kısa zaman içeresinde son kurada yeterli sayıda ilimize doktor verilecek. İstifalarla ilgili bilgiler ise gerçeği yansıtmamaktadır.” İfadelerine yer verdi.

DOKTOR AÇIĞI KAPANACAK!

Cümlelerini sürdüren Sünnetçioğlu, “Ankara’ya da gittik genel müdürümüz ve yardımcısıyla da görüştük İlimize yeterli sayıda bakanlık bize doktor verecek yeterli sayıda bize doktor verecekler. Zaten şu an için ciddi biz açığımız yok, doktor fazlalığımız vardı şimdiki doktor açıklığı da bakanlığın vereceği doktorlar ile kapatılacak. İstifalar daha çok kadın doğum biriminde oldu. Çünkü mecburi hizmetleri bittiği zaman ayrılmak isteyenler oluyor buradaki açıklığı ise ilçelerdeki fazla doktorlarımızı çekerek oluşan sıkıntıları gideriyoruz. Bizim 15 gün veya 1 aya kadar doktorlarımız gelecek. 100. kura bize yeterli sayıda bize doktor verilecek inşallah bu süre zarfında gelecek doktorlar sayesinde oluşan ufak tefek sıkıntılar giderilecek.” Dedi.

YENİ DOKTOLARIN ATAMASI YAKIN…

Yapılan istifalara yönelik Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Van’da şimdilik doktor sıkıntısının olmadığını belirterek şunları açıkladı: “Şu an için yeterli sayıda doktorumuz var istifa eden doktorların sadece belli bir bölümde olmadığından ve bölümlerde de doktorlarımız olduğu için sağlık sekteye uğramayacak. Sağlık sistemimiz olduğu gibi devam ediyor. Vatandaşlar sağlık açısından, sağlık hizmeti açısından herhangi bir sorun yaşamıyorlar. Yakın zamanda Sağlık Bakanlığının Van’a atayacağı doktorlar sayesinde oluşan açıklık da kapanacak.”

 “VAN’A YENİ HASTANE PLANLAMASI VAR”

 Kentin hastane ihtiyacına yönelik konuşan Sünnetçioğlu, şunları söyledi: “Van’da 150 yataklı Tuşba Hastanesi projesi kabul edildi. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu kampüste 600 yataklı bir hastanenin planlaması izni verildi. Şu an zaten fazla bir sıkıntımız yok ama bu hastanelerde yapılırsa çok daha iyi olur.”

 KOORDİNATÖRLERİN GELMESİ O İLİN BAŞARISIZ OLDUĞU ANLAMINA GELMİYOR

İl Sağlık Müdürlüğüne yönelik iddiaların yer aldığı haberlere değinen Sünnetçioğlu, şöyle konuştu: “Van’a gelen koordinatörlerle ilgili şunu ifade etmek istiyorum; yapılan haberlerde Van İl Sağlık Müdürlüğü aşı da başarısız olduğu için kente koordinatörler gelmiş şeklinde iddialar yer alıyor. Evet, Van’a geldiler. Ancak bu koordinatörler ülkenin 81 iline gidiyor. Buradaki yanlış anlaşılmayı da düzeltmek istiyoruz. Biz zaten başarısız bir tabloda değiliz. Yüzde 72 civarında aşılanma oranı var. Maviye de bir şey kalmamış. Önümüzdeki günlerde mavi kategorisinde yer alacağız. Koordinatörlerin bir ilde olması o ilin başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Sadece daha koordineli ve çalışmak için yanımızda oluyorlar.”

“YENİ DOĞAN İLE İLGİLİ İDDİALAR DA GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

 Bir diğer iddia olan yeni doğan bebeklerin başka illere sevki konusuna da açıklık getiren Sünnetçioğlu: “Bir de yeni doğan bebeklerle ilgili haberler vardı. Yeni doğanların başka illere sevk edildiğine yönelik söylentiler var. Onun da gerçeği yansıtmadığını ifade etmek istiyorum. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde çocuk polikliniğinde çalışan iki personelimizin testi pozitif çıkmıştı. Böyle bir durumla karşılaşınca yarım günlük bir sıkıntı yaşandı. Öyle konuşulduğu kadar ciddi sıkıntılar yok. Biz sadece Van’a değil bölgeye de hizmet veriyoruz.” Dedi.

VAN’DA HASTANEDE YATANLARIN YÜZDE 98’İ AŞISIZ!

Son dönemlerde aşılamaya hız veren ve kentin dört bir yanında aşı seferberliği ilan eden Van İl Sağlık Müdürlüğü’nün çabaları ile kentteki aşılama oranı yüzde 72’lere kadar geldi. Aşılamada Türkiye’nin en sonlarında iken mavi/risksiz iller arasına girmeye çok az kalan Van’da mevcut durumu paylaşan İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, hastanede yatan hastalarla ilgili çarpıcı bir istatistik paylaştı. Sünnetçioğlu; “Hastanelerde yatan hastalarımızın yüzde 98’i aşısız” dedi. Şehrivan’a yaptığı özel değerlendirmede kentin vaka durumu ile ilgili konuşan Sünnetçioğlu şu an hastanelerde yatan hastaların yüzde 98’nin aşısız olduğunu ve vatandaşlara uyarıda bulunarak şu ifadeleri kullanıdı: “Bizler vatandaşlarımıza aşı yapmaları için önemle duyuruda bulunmak istiyoruz. Çünkü bizim bu pandemide Kovid-19 ile mücadelede en önemli silahımız aşıdır. Ne kadar çok yaparsak o kadar az insanımız hasta olacak, o kadar az insan yoğun bakımlara servislere yatmış olacak ve şu an bizim hastanelerimizde yoğun bakımda yatan serviste yatan hastalarımızın yüzde 98’i aşısız olanlardır. Ve artık virüs genç yaşlı dinlemiyor şu an hastanelerimizde yatan genç hastalarımızda var bunları görünce üzülüyoruz virüsten korunmamızın en önemli yolu aşıdır, tabi aşıdan sonra sosyal mesafe, toplu alanlardan, etkinliklerden uzak durmak el hijyenine ve maskeye dikkat etmek gerekiyor.”

NE KADAR ÇOK AŞI OLURSAK O KADAR ÇABUK KURTULACAĞIZ

 Sünnetçioğlu ayrıca “Koronavirüse karşı en önemli silahımızın aşı olduğunu unutmamak gerekiyor. Ne kadar çok aşı yaparsak o kadar erken bu hastalıktan kurtulmuş olacağız. Bir kez daha vatandaşlarımızı aşı olmaları konusunda çağrıda bulunup davet ediyoruz. Aşının yapılması çok önemlidir. Eskiye oranla çok iyi bir oran yakaladık. Bunu devam ettirmemiz lazım.” Şeklinde konuştu.” Diye ekledi.

AŞILAMA ARTTIKÇA VAN’DAKİ VAKALAR DÜŞÜYOR!

 İki hafta öncesine kadar vaka sayısını rekor düzeylerde artıran Van’ın iki haftadır devam eden düşüşü Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da doğrulandı. Şehrivan’a özel açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu Van’ın en iyi iller arasına girmeye başladığını söyledi. Van’ın daha önce vaka sayısı bakımdan Türkiye’nin son sıralarında yer aldığını ve yapılan aşı çalışmalarının etkisini olumlu yönde gösterdiğini ifade eden Sünnetçioğlu, “Daha aşı Türkiye’ye gelmeden önce tüm çalışanlarımıza diyorduk ne kadar çok insanı aşılarsak o kadar başarılı oluruz. Buna bağlı olarak o kadar az pozitif hastamız olur hastaneye ve servislere yatan hasta sayısı da o kadar azalmış olur. Şu an aşılamada yüzde 72’lere yaklaşmış durumundayız. Biz Kovid-19 aşılamasında oranımızı artırdığımızdan dolayı vaka oranımız düşmeye başladı. Türkiye’de en iyi iller arasında girmeye başladık.”

 “EN İYİ İLLER ARASINA GİRMEYE BAŞLADIK”

 “Muhtemelen ilk 15-20 ildeyiz ama bundan bir ay önce Türkiye sıralamasında son sıralarda yer alıyorduk. Bunun nedeni ise vatandaşlarımız maske, hijyen ve toplu alanlarda kurallara uymadıklarından ve aşıya karşı olan önyargını etkisiyle vaka sayımız fazlaydı. Ama şimdi ise vatandaşlarımız artık maske, hijyen ve aşıya olan inançlarının artması ve bizim de aşı çalışmalarımızın hız kesmeden devam etmesinden dolayı şu an ki aşılama oranımız ise yüzde 72’lerde aşılama oranımız yüzde 80’e varırsa vaka sayımız daha da düşecek.”

 “EĞİTİMDE SORUN ÇIKMAMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Öte yandan okulların açılması öncesindeki meraklı bekleyiş ve hayata geçirelecek adımlarla ilgili olarak da konuşan Doç. Dr. Sünnetçioğlu, “Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanı ve diğer bakanların koordineli çalışmasıyla PCR zorunluluğu getirildi. Aşı yapmayanlara zorunlu olacak ama aşı olanlara yönelik bir zorunluluk yok. Bununla birlikte kontrollü bir şekilde süreci yönetmeye çalışacağız. Öğretmenleri ve öğrencileri kontrol ederek bir eğitim ve öğretim yılına başlayacağız. Bunlar güzel şeyler ancak aşı olmaları test sıkıntısını ortadan kaldırır. Daha sağlıklı bir yaşam için test gereklidir. Bununla birlikte de yeni yılda eğitimde bir sorun çıkmaması için çalışacağız. Bir daha eğitimde ara verilmemesi taraftarıyız. Tabi buna bakanlıklar daha sağlıklı kararlar alıyor.” Görüşlerine yer verdi.

ŞEHRİVAN GAZETESİ

Editör: TE Bilisim