Bursa'da meydana gelen olayda, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünde Başmüdür yardımcısı olarak görev yapan çalışan, mesai den saat 17.37 de çıkış yaptı. Ancak odadan çıkarken televizyonu ve odanın ışıklarını açık unuttu. Durumun farkedilmesi üzerine, Çalışanın hakkında hemen soruşturma açıldı ve savunması alınarak, 'kurumca belirlenen tasarruf tedbirlerine riayet etmemek'ten disiplin cezasına çarptırıldı.

'UYARI' CEZASI ALDI

'Uyarı' cezasıyla cezalandırılan memur konuyu yargıya taşıdı. Açılan davada, Bursa 1. İdare mahkemesi verilen cezayı onayladı. Ancak, Kararın temyiz edilmesi üzerine, Danıştay,İdare mahkemesinin kararını bozdu. 

DANIŞTAY BOZDU! AMA...

Yüksek Mahkemenin dikkat çekici bozma gerekçesi şöyle:

'....usulüne uygun bir soruşturma yapılmadan, bağımsız bir soruşturmacı tayin edilmeden, sadece savunma istenerek verilen disiplin cezasında hukuka uyarlık bulunmadığından, bu işlemin iptali talebiyle açılan davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.'

Kararın dikkat çekici yönü, Danıştayın ' bağımsız soruşturmacı belirlenmeden soruşturmanın yapılmış olması'nedeniyle kararı bozması oldu.


Özetle Danıştay'ın bu kararı, eğer soruşturma usulüne uygun olarak yürütülmüş olsaydı, mesai çıkışında odasının ışığını kapatmadan veya odasındaki televizyonu açık bırakarak ayrılan memura verilecek disiplin cezasının, 'kanuna uygun olduğu' şeklinde değerlendirilebileceğini göstermektedir.


Editör: TE Bilisim