İRAN’daki kamu, üniversite ve özel sektöre ait hastanelerde görev yapan kardiyoloji uzmanı 8 doktor, Adana Şehir Hastanesi'nde kalp kapak değişimi konusunda eğitim aldı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Tıp Fakültesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, İranlı kardiyoloji uzmanı 8 doktor ve 2 sağlık kurumu yöneticisini ağırladı. İran’daki kamu, üniversite ve özel sektöre ait hastanelerde görev yapan doktorlar, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt ve Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Ömer Şen yönetiminde kasıktan girilerek kalp kapak değişimi (Trans Aortik Valve İmplantasyonu) eğitimi aldı. Rehber eşliğinde 1 gün teorik, 2 gün uygulamalı eğitim alan İranlı doktorlar, 4 vakayı canlı olarak izleme imkanı buldu. Ülkelerinde kardiyoloji alanında tanınmış isimler olan İranlı doktorlara hastanede kardiyoloji bölümünün birimleri de tanıtılarak sunulan hizmetler ve kullanılan teknolojiler hakkında bilgi verildi.
'TEKNOLOJİ VE UYGULAMALARIMIZI GÖRMEK İSTEDİLER'
Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, daha önce konferanslar için gittikleri İran’da tanıştıkları doktorların kendi talepleriyle Adana’ya geldiğini belirtti. Prof. Dr. Kurt, “İran’da çok bilgili ve deneyimli doktorlar var ancak ülkenin teknoloji konusunda imkanları zayıf. Bu nedenle kasıktan girilerek kalp kapak değişimi uygulamalarımızı ve kullandığımız teknolojileri yakından görüp bilgilenmek için bizden eğitim talepleri oldu. Biz de kendileriyle 3 gün boyunca bilgi ve deneyimlerimizi paylaştık. 4 vakayı canlı olarak izleme imkanı sunduk” dedi. 
'HASTA 3 GÜNDE YÜRÜYEREK GİDİYOR'
Kasıktan girilerek kalp kapak değişimi operasyonu hakkında bilgi veren Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt şöyle konuştu:
“Normal şartlarda kalp cerrahisinde fonksiyon görmeyen kapak için genel anestezi altında göğüs açılır ve kalp kapağı çıkarılıp değişim işlemi yapılır. Ancak ileri yaştaki ve yüksek risk taşıyan hastalarda bu işlemin riskleri çok artar. Bu yüzden bu yöntemle kapak değişimi yapılamaz. TAVİ uygulamasında ise hastalar genel anestezi verilmeden ve kasıktan girilerek kapak değiştiriliyor. Ortalama işlem 1 - 1,5 saat sürüyor. Hasta işlemden sonraki 3’üncü gün yürüyerek taburcu oluyor. Bu işlemi 6 yıldır hastanemizde yapıyoruz. Başka ülkelerdeki hekimlere eğitim verebilecek düzeye geldik.”
SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ
İranlı doktorların Adana’da eğitim almasını sağlık turizmi açısından da değerlendiren Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, “Eğitim için Adana’ya gelen yabancı doktorlar sadece konaklamaları ve sosyal harcamalarıyla bile ekonomiye döviz girdisi sağlıyor. Diğer yandan ülkelerine döndüklerinde, kendilerinin yapamadıkları tedaviler için hastalarını ülkemize yönlendirme imkanları oluyor. Başta Şehir Hastanemiz olmak üzere Adana’nın sağlık turizmindeki yüksek potansiyeli ve geldiği mevcut nokta nedeniyle, yabancı doktorların eğitim almak amacıyla gelmesini önemsiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim