Vaka sayının her geçen gün arttığı İran'da acil servisteki görevlilerin gizli kamera ile çekilmiş görüntüleri dünyaya şoka soktu. Görüntülerde, hastanede görevli bir hemşire, koronavirüsten korunmak için tütsü yakıyor. Virüsten korunmak için en iyi çarenin bu olduğunu savunan görevlilere ait video, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Türkiye'nin kara komşusu İran'da koronavirüs vakalarının sayısı gittikçe yükselirken endişe de artıyor. BBC İran'ın virüsle mücadelesi üzerine detaylı bir inceleme yaptı. Öte yandan sosyal medyada yayılan ve İran'da bir hastanede çekildiği iddia edilen görüntüler ise olay yarattı.

BBC Farsça ve BBC Reality Check ekibi İran'ın koronavirüsle nasıl mücadele ettiğini inceledi.

KAÇ KİŞİ ENFEKSİYON KAPTI?İran hükümeti Çarşamba günkü açıklamasında koronavirüsten ölenlerin sayısının 26 olduğunu, virüsü kapanların sayısının da 245 olduğunu duyurdu. Ama gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden bir ekip durum değerlendirmesi yapmak ve destek vermek üzere bu hafta sonu İran'a gidiyor.

KARANTİNA UYGULAMASI YAPILDI MI?İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, şehirlerin, mahallelerin karantina altına alınmasını planlamadıklarını duyurdu.

Salgının ilk patlak verdiği Kum şehrinde türbeler hala açık. En saygın türbelerden Hazreti Masume Türbesi'ni her yıl tüm dünyadan milyonlarca Şii Müslüman ziyaret ediyor.

Halka gerekli olmadıkça büyük toplantılardan uzak durmaları ve Kum'a seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı. Ama şehirdeki dini merkezlerin, türbelerin kapatılması talimatı verilmedi.

Hazreti Masuma Türbesi yetkilileri, halkın türbeyi 'şifa kaynağı' olarak gördüklerini ve kapatılamayacağını söylüyor.

BBC Farsça Servisi'nden Rana Rahimpour, "Türbelerin kapatılması din adamları için çok büyük bir adım olur, uluslararası baskı olmadıkça böyle bir adım atmak istemeyebilirler" dedi.

Tahran polisi kafelerde ve çay bahçelerinde nargile içilmesini yasakladı. Nargile genelde bir kişiden diğerine verildiği ve paylaşıldığı için virüsün geçmesinde etkili olabileceği düşünülüyor.

AFP haber ajansı, İran polisinin internet üzerinden koronavirüsle ilgili yalan haber yaymakla suçlanan 24 kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

Birçok İranlı yeterli tıbbi malzeme bulunmamasından kaygı duyuyor. İranlı bir sağlık malzemesi ithalatçısı, ABD yaptırımları nedeniyle test kitleri satın alamadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim