Türk Tabipleri Birliği (TTB), Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı’ndan intörn hekimler ve diş hekimlerine asgari ücret tutarında öteme yapılmasına ilişkin düzenleme için TBMM’yi  toplantıya çağırmalarını istedi. TTB’den her iki kuruma gönderilen yazıda, “İntörn hekimlerin bir taraftan ekonomik olarak zorlayıcı eğitim hayatlarını sürdürebilmesi, bir taraftan da emeklerine verilen değerle beraber motivasyonlarının artırılması için beklenen görece yüksek gelire bir an evvel kavuşturulmaları büyük ehemmiyet taşımaktadır” denildi.

TTB, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı’na intörn hekimlerin ve diş hekimlerinin gelirlerine asgari ücret tutarında artış yapılmasıyla ilgili yapmış olduğu başvuruya ilişkin izahat yapmış oldu. TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın imzasıyla Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı’na 12 Ağustos’ta gönderilen yazıda, şöyleki dendi:

“NE VAR Kİ BUGÜNE KADAR BEKLENEN ÖDEMELERİN YAPILMASI İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILMAMIŞTIR”

“18.07.2022 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafınca meydana getirilen açıklamada tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültelerinin son derslik öğrencilerine kısaca intörn doktor ve diş hekimlerine asgari ücret tutarında ödeme yapılacağı duyurulmuştur. Bugüne dek ödeme mevzusunda somut bir gelişme görmeyen intörn hekimler, Birliğimize informasyon ve destek isteyen başvurular yapmaktadırlar. Bilinmiş olduğu şeklinde intörn hekimlere maaş ödenmesinin hukuksal dayanağı, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’na Ek Madde 29 düzenlemesidir. Maddede ödenecek ücret ‘4 bin 350 gösterge rakamının işgören aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak meblağ’ olarak belirlenmiştir. İntörn hekimlerin emekleri karşılığında ödenen bu meblağ, halihazırda açlık sınırının altında olan asgari ücretin de oldukca oldukca altında kalmakta, neredeyse üçte birine denk gelmektedir. Bu bakımdan intörnlere asgari ücret ödeneceğine dair meydana getirilen duyurular, bir seviyede de olsa iyileştirme sağlayacağından tarafımızdan da memnuniyetle karşılanmıştır. Ne var ki bugüne dek beklenen ödemelerin yapılması için lüzumlu adımlar atılmamıştır.

“İNTÖRN HEKİM VE DİŞ HEKİMLERİNİN ÜCRET DÜZENLEMESİ İÇİN MECLİS TOPLANTIYA ÇAĞIRILSIN”

İntörn hekimlerin bir taraftan ekonomik olarak zorlayıcı eğitim hayatlarını sürdürebilmesi, bir taraftan da emeklerine verilen değerle beraber motivasyonlarının artırılması için beklenen görece yüksek gelire bir an evvel kavuşturulmaları büyük ehemmiyet taşımaktadır. Kuşkusuz bu ödemenin yapılabilmesi, yasa değişikliğine bağlıdır. Her ne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi tatile girmişse de Anayasa’nın 93.maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı yada Meclis Başkanı tarafınca Meclis’in toplantıya çağrılması mümkündür. Tatilin 1 Ekim 2022’ye kadar süreceği gözetildiğinde, söz mevzusu Anayasa kuralının işletilmesini ve intörn doktor ve diş hekimleri ile ailelerinin mağduriyetlerinin bir an ilkin giderilebilmesi için lüzumlu yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması talebimizi bilgilerinize sunarız.”

Editör: TE Bilisim