Siber korsanlar yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle iş adamı, avukat ve doktor gibi meslek gruplarını hedef alarak Instagram üzerinden yüzlerce kişiyi dolandırmaya çalışıyor. Toplumda göz önünde bulunan meslek gruplarındaki kişiler sahte mesajlarla tuzağa çekiliyor. Siber zorbalar, oltalama yöntemi denilen sahte linklerle kişileri ağına çekiyor. Sahte bir hesaptan gönderilen mesajda ‘Hakkınızda kötü içerikli iddialar var' denilerek kişilere bir link gönderiliyor. Linke tıklayan kişiden karşısına çıkan sayfada şikayetleri kaldırmak için ödeme yapması talep ediliyor. Böylece dolandırıcılar kişinin kredi kartı bilgilerini ele geçiriyor.

Kişilerin yönlendirildiği sahte sayfa

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN GÖNDERİLEN HİÇBİR LİNKE TIKLANMAMALI

Oltalama yöntemi son günlerde oldukça fazla kullanılan bir dolandırıcılık yöntemi. Mesaj gönderen çok samimi arkadaşınız dahi olsa sosyal medya üzerinden gönderilen hiçbir linke hemen tıklanmamalıdır. Linke tıklansa bile yönlendirilen adreste hiçbir kredi kartı bilgisi ya da kullanıcı adı ve şifre bilgisi girilmemelidir. 

Kişiler bu tuzağa düştüğünü anladığında bir takım önlemler alabiliyor. Bunlardan en önemlisi sahte mesajların ekran görüntüsü ve hesabınız ele geçirildikten sonra kaydedilen mail adresiyle savcılığa başvurulması. Sonraki adımlarda eğer varsa iç yazışmaları delil olarak sunulması önem arz ediyor. Öte yandan uzmanlar, bu tarz dolandırıcılıklara karşı sosyal medya hesapları şifrelerinin birbirlerinden farklı olması gerektiği konusunda da uyarıyor.

Editör: TE Bilisim