Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Haber61’e yaptığı özel açıklamada dün akşam Trabzonspor – Sivasspor karşılaşması öncesinde yaşanan ve taraftar ile emniyet güçlerini karşı karşıya getiren görüntüler hakkında genel bir açıklama yaptı.

Aşı olmayanların statlara girmeleri...

Aşı sürecini tamamlamamış taraftarların stada girememesi sonucu yaşanan hadiseler hakkında “Her türlü koşulda insanların maske mesafe ve temizlik kurallarına uyması gerekiyor.” İfadelerini kullanan Usta “Buna uyulmasını sağlamak içinde bazı kurallar konuluyor. Maçta konuluyor, restoranda konuluyor, diğer organizasyonlarda konuluyor. Her tür koşulda kurallara uymamız gerekiyor. O kurallara uyarsak da vakalar bugünkü sayılara ulaşmamış olur. “ ifadelerini kullandı.

Trabzon’un kurallara uymama konusunda eğilimi olduğunu belirten Usta “Şimdi geldiğimiz tabloda şehrimizde bu anlamda kurallara uymama yönünde bir durum görüyoruz. Bu maçta da düğünde de cenazede de olabiliyor. İnsanların bu kurallara uyması gerekiyor ki vakalar düşsün yoğun bakımlar dolu hale dönüşmesin” şeklinde konuştu.

Yurt dışında aşı sürecini tamamlayanlar...

Yurt dışında aşı sürecini tamamlayan ve Türkiye’de aşı şartı aranan Stadyum ve benzeri alanlara girişlerde sıkıntı yaşayan vatandaşlar için de bilgilendirme yapan Usta “Biz yurt dışında aşı sürecini tamamlamış vatandaşlarımızın süreçlerini hızlandıralım, Trabzon’da oynanan Roma karşılaşmasına girmelerine bir katkımız olabilir mi diye sistemi zorlayalım istedik. O şekilde de bir açıklama yaptık. Bakanlığın istediği belgeleri bir an önce ellerinden alıp hızlı bir şekilde bakanlığa iletmiş olduk. Bir kısmına cevap gelmiş oldu ve kartları tanınmış oldu. Ama yoğunluğun fazla olması nedeniyle - sonuçta sadece Trabzon’dan evrak gitmiyor- Türkiye genelinde özellikle bu maçlardan dolayı da talebin patlaması nedeniyle hepsine yetişemediler. Ama şimdi geldiğimiz noktada, Türkiye’nin aşı kartlarının Avrupa Birliği ile tanındığını deklare etti bakanlığımız. Bundan sonraki süreçte inşallah daha hızlı bir şekilde Bakanlıklar bunu şekillendirip karşılıklı aşıların tanınmasını, dolayısıyla sistemde benim aşı kartım nasıl görülüyorsa onların da aşı kartlarının görülmesini de sağlarlar diye umut ediyoruz. “ ifadeleri kullanıldı.

"Öğretmeni arayıp ikna ettim"

Beşikdüzü’nde bulunan bir öğretmeni aşı konusunda ikna etmek için telefon açtığını belirten Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta “Gün içerisinde mütemadiyen aşı konusunda ikna edilememiş birkaç vakayı ben de arıyorum. Dün aradığım bir kişi Beşikdüzü’ndeydi. Aşı yapılmayı düşünmediğini, o şekilde istediğini ve yapılmayacağını belirtti. Bir şekilde insanları arıyoruz kafalarındaki soru işaretlerini gideriyoruz. Özellikle imamlara öğretmenlere ve muhtarlara çokça ihtiyacımız var. Onların insanları doğruya yönlendirmelerine ihtiyacımız var. Herkese ulaşabilme şansımız yok sonuçta. Onlar doğruyu anlatıp, doğruyu vurguladıkları zaman hepimizin işi kolaylaşacaktır. Bugün de bir öğretmen arkadaşımızı da aradık. O da kafalarındaki soru işaretlerinden kurtuldu ve bugün öğleden sonra aşısını olacak.” Dedi.

Aşı olmamalarının nedeni...

Usta son olarak genelde kafalarındaki soru işaretinin aşıya güvenmemek olduğunu belirtip “Aşının onayı yok deniliyordu ama aşının onayı da çıktı. Bilgilendirmeleri böyle yapıyoruz ama kimisi de kısır yapıyor diyor. Öyle bir durum olmadığını söylüyoruz. Bir çok konuda bu işin ilim tarafında olan kişiler olarak, biz zaten kendimize, ailemize, çocuğumuza bunu yaptırırken ölçüp biçiyoruz zaten. Kimseye sen yapıl ama ben yapılmam demiyoruz. Biz bunu kendi çocuğumuza da yaptırıyoruz. Kısır yapacaksa neden yaptıralım? “ şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim