Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında Türkiye'de şu anda en yaygın olanın İngiltere mutasyonu olduğunu söyledi. Ertuğrul, dünyada da görülen İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya mutasyonunda ülkemizde de mevcut olduğunu belirterek, "Ama en yaygın olanı İngiltere mutasyonu. Git gide de toplumda infekte olguların daha büyük bir kısmında görülmeye devam ediyor. Bizim zaten temel korkumuz da bu. Eğer İngiltere mutasyonu hakim hale geçerse, salgın daha hızlı bir boyut kazanacaktır" diye konuştu.
Ertuğrul, "Hastalığın bulaşması bizim ağzımızdan çıkarttığımız damlacıkların içerisindeki virüsler yoluyla oluyor. Maske ağzınızdan çıktığı zaman bunu engelliyor. İkincisi de başka birinin ağzından çıkan virüslerin sizin solunum yolunuza, burnunuza girmesini engelliyor. Maske çok önemli. Korunmadaki neredeyse ilk faktör diyebiliriz. Bu yıl mevsimsel grip olgularının sayısında da belirgin bir azalma oldu. Bunun en önemli nedeni aslında takmış olduğumuz maskelerdir. Çünkü infulanza da aynı Covid-19'daki virüsü gibi bulaşıyor. Yani damlacıklar yoluyla çevreye yayılıyor. Bu nedenle maskelerimizi taktığımız sürece sadece infulanza yani grip değil diğer solunum yolu virüsleri ve solunum yolu etkenlerine karşı da korunmuş oluyoruz. Bu yıl biz gerçekten infulanzayı çok az gördük" dedi.

Ertuğrul, "İki veya üç maske takmanın aslına bakarsanız çok büyük bir faydası yok. Ne zaman gerekli, o zaman iki maske yerine N95 ya da PFF2-3 maskelerini öneriyoruz. Diyelim çok kalabalık bir alandasınız ve sosyal mesafenizi koruyamayacağınızı hissetmeye başladınız. Örneğin bir toplu taşıma aracında, bir minibüsün içerisindesiniz veya çok kalabalık bir ortamın içerisinde yan yana bulunuyor insanlar ve sosyal mesafe ortamı bulunamıyor ve insanlar öksürüyor, çevreye yayılan virüsleri almamak için iki maske ya da farklı yöntemler önerilebiliyor. Ama biz burada bir tıp çalışanı olarak hastaların yanına girdiğimizde N95 veya PFF 2 maskeleri kullanıyoruz. Bunlar da yeterli. Fakat normal koşullarda tek maske hala yeterlidir" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim