Prostat bir tür salgı bezidir. Erkeklerde idrar torbasının hemen altında bulunan bu bez sayesinde meniyi oluşturan sıvının bir bölümü salgılanır. İdrar torbasının etrafını çevrelediği için de birçok açıdan önemli bir görevi vardır. Yaşlanma ile birlikte çoğu erkekte prostat dokusu büyümesi görülür. Prostat büyümesi devam ettikçe hastanın her yönden kalitesiz ve sağlıksız bir yaşam sürmesine sebep olur. Bu büyüme bazı erkeklerde idrar torbasının içine büyürken bazılarında da idrar kanalına doğru büyüme gözlemlenir. Ultrason yardımı ile prostat görülse de hastada; sık tuvalete çıkma, idrar kaçırma ve gece çok sık tuvalete kalkma da belirtiler arasındadır. Prostat tedavi edilmediği sürece hastada ileri evrelerde böbreklerin işlevi ve idrar torbası büyük oranda etkilenir. 
Prostatın görülme yaş aralığı ve prostat boyutu her erkekte aynı olmaz. Hastadan hastaya farklılık gösteren bu durum prostat tedavisinin ve ameliyat şeklinin belirlenmesinde de rol oynar. Çünkü prostatın büyüklüğü ve evrilip büyüdüğü bölge tedavi şeklini değiştirebilir. Prostat tedavisi için açık cerrahi müdahale işlemi yapılabilir ancak uzun yıllardır prostat tedavisinde kullanılan oldukça etkili ve güvenli bir yol vardır. HoLEP cerrahisi ile prostat tedavisi yöntemi adı verilen bu işlem bir çeşit lazer uygulamasıdır. Uzun yıllardır çok farklı yaş aralığında hastalara uyguladığımız bir yöntem olmakla birlikte cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan ve kesi açılmadan işlem yapılır. 


 
HoLEP Nedir?
Açılımı holmium lazerle prostat enükleasyonu olan bu işlem HoLEP olarak adlandırılır. Aslında bir çeşit lazer ile kesi olmadan yapılan bir işlemdir. Kısa sürede çözüm sunan HoLEP ile prostat tedavisi sırasında hastanın güvenliği önde tutulur. HoLEP ile büyüyen prostat dokusu, kapsül içinden lazer yardımı ile kesilip mesanenin içine atılır. Mesane içindeki prostat parçalanarak çıkarılır. Hastalarımıza tavsiye ettiğimiz bu yöntemi kronik rahatsızlığı, kalp hastalığı ya da şeker hastalığı olan kişilerde de kullanmaktayız. Özel durumu olan bu kişiler için de oldukça avantajlı bir prostat tedavi yöntemidir.  
HoLEP Nasıl Yapılır?
Hastanın işlem öncesi gerekli analizleri ve tetkiklerini yaparız. Daha sonra ise HoLEP için hastaya uygun gün veririz. Hasta işlem öncesinde ağırlıklı olarak belden aşağı olacak şekilde lokal olarak uyutulur. Ancak genel olarak uyutulmayı talep eden hastalara uygun görülürse genel anestezi altında işlem yapılır. Prostat büyümesi olan bölgeye ulaşmak için idrar kanalından giriş yapılır.. Bazı hastaların idrar kanalında darlık olabilir ancak bu HoLEP uygulamasına engel değildir. İdrar kanalındaki darlık açılabilir. Lazerle büyüyen prostat dokusu kapsülün içinden kesilerek alınır. Alınan bu doku mesane içine atılır ki orada daha rahat parçalanabilsin. Başka bir cihaz yardımı ile mesanedeki prostat parçalanıp vakum yardımıyla vücudun dışına alınır. Daha sonra hastaya sonda takılarak odaya alınır. Bu işlem yapılırken prostatın bulunduğu yerdeki kılcal damarlarda kanama olup olmadığını merak edebilirsiniz. Prostat çok büyükse ve içerisinde kılcal damarlar varsa bu damarlar mühürlenerek kanama engellenir. O yüzden de HoLEP ile prostat tedavisi yapılırken hastaya hazırda kan bekletilmez çünkü çok az bir miktarda kanama görülür. Bu da vücudu ve müdahaleyi etkilemez. Bu yönü ile bakıldığında bile tercih edilmesi oldukça mantıklıdır. Çünkü bazen prostat tedavisi için yapılan ameliyatlarda hasta için yedekte kan bulundurulması gerekir. 
Vakumla vücuttan alınan prostat patolojiye gönderilir ki kanser şüphesi olup olmadığı anlaşılsın. 

HoLEP Kimlere Önerilir?
HoLEP, prostat tedavisi yaptırmak isteyen herkese önerebileceğimiz cerrahi bir yöntemdir. Genelde prostatı 80 gramdan daha büyük olan ve açık cerrahi müdahale önerilen hastalara için daha uygundur. 80 gramdan daha küçük prostatlarda da hastalarımıza HoLEP ile prostat tedavisi uygulamaktayız. Çünkü ileri yaşlardaki hastaların vücut direnci açık ameliyatları ve diğer yöntemleri çok fazla kaldırmaz. HoLEP hem hastayı hem de doktoru yormayan bir yöntemdir. Eğer sadece prostat değil mesanede taş da varsa HoLEP ile taşlar da yok olacaktır. 
Özellikle şeker hastaları, kalp damarında stenti olan hastalar, damar tıkanıklığı olan ve by-pass olan hastalarımız için tercih ediyoruz. Çünkü bu yöntem en az riskli uygulamalardan biridir. O yüzden de tedavi sonrası hasta kısa sürede normal yaşantısına döner.


  
HoLEP Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Holep ameliyatı uzun süreli bir işlem değildir. Prostat büyüklüğüne göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 saat kadar süren bir ameliyattır. Hastanın kısa sürede normal yaşantısını sürdürebileceği ve 1 ay sonra tamamen tedavi öncesine dönebileceği bir cerrahi yöntemdir.
HoLEP Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Riskli bir işlem olmadığından ve tedavi sırasında kan kaybı görülmediğinden hastalarımız HoLEP sonrası 1 ila 2 gün arasında hastanede kalır. Ancak 2 gün kalan çok nadirdir. Hastanın idrarını sorunsuz bir şekilde yaptığı görüldüğünde taburcu edilir. Bu gözetim de herhangi bir komplikasyon oluşmasına karşı tedbir amaçlıdır.
HoLEP Sonrası Sonda Kaç Gün Sonra Alınır?
HoLEP sonrası idrar sondası genelde 1 gün kalır ancak bazı hastalarda 2 gün kalabilir. 2 günlük sonda süresi oldukça nadir görülür. Açık prostat ameliyatlarında sonda süresi 1 haftayı bulurken TUR ameliyatlarında ise 2 ila 3 gün hastada takılı kalır. Bu yönü ile de bakıldığında hastan vücut fonksiyonlarını HoLEP ile prostat tedavisinde daha kısa sürede kazanır. 

HoLEP Cinsel Fonksiyonları Etkiler Mi?
HoLEP yöntemi cinsel fonksiyonları olumsuz etkilemez. Lazer ile işlem yapılır kesi açılmaz. Dolayısı ile de erkeklerde sertleşmeyi sağlayan sinirlere zarar verilmez. Prostat dokusunu ayırırken lazer bu bölgeye zarar vermediğinden, ameliyat cinsel hayatı da olumsuz etkilemez. Sadece prostat tamamen temizlendiğinden boşalma anında meni dışarı yerine mesaneye geri gider. Buradan da idrar yolu ile atılır. Bu durum sağlık açısından herhangi bir problem oluşturmaz. Ameliyat sonrası ilk ilişkide idrarda ya da menide kanama görülebilir ancak korkulacak bir durum değildir.  

Ameliyattan Sonra Hastaları Ne Bekliyor?
Açık cerrahi ameliyatlara göre ameliyat sonrası daha rahattır. HoLEP sonrası hastalarda idrar renginde değişiklik ve idrarda az da olsa kan görülebilir ancak bu oldukça azdır. Çok az kişide görülse de bir süre idrar yaparken yanma ve sızı olabilir, 1ay içerisinde geçer. İlk zamanlarda bir süre idrarı kontrol etmekte zorlanma görülmesi mümkündür. Sonda uzun süre takılı olmadığı için hastada genelde iltihaplanma gibi etkiler gözlenmez. Ancak her hastanın bünyesi aynı olmadığından iltihap görülen hastalarda antibiyotik tedavisi ile bu şikayet ortadan kaldırılır. 

HoLEP Sonrası Çıkarılan Prostat Dokusu Patoloji Tarafından İncelenir Mi?
Evet. HoLEP sonrası prostat dokusunun patolojiye gönderilmesi oldukça önemlidir. İnceleme sonucunda dokunun kanser riski barındırıp barındırmadığı belli olur. Ters bir durumun varlığında erken müdahale için yapılır. Ameliyat öncesi gerekli tetkikler yapılsa da aksi bir sonuca karşı hazırlıklı olmak açısından gereklidir. 

HoLEP Sonrası Prostat Tekrar Büyür Veya Ameliyat Gerekir Mi?
Bu yöntemin diğer bir avantajı da prostat dokusunun tamamen kapsülden çıkarılmasına imkan sağlamasıdır. Ameliyat esnasında içeride prostat dokusu kalmadığından genel olarak prostatta tekrar büyüme görülmez.
5 Soruda HoLEP Cerrahisi
1.HoLEP Sonrası Prostat Tekrar Eder Mi?
Bu olasılık oldukça düşüktür. Tekrarlaması en az olan ameliyatlardan biridir.
2. HoLEP Üreme Sağlığını Etkiler Mi?
Meninin dışarı çıkması zor olacağı için Üreme sağlığı olumsuz etkilenebilir. 
3. HoLEP İle Prostat Dokusu Tamamen Alınır Mı?
Kapsül içerisinden dokunun tamamen alınabilmesini sağlayan en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Tama yakın alınır. Bu konuda açık prostat ameliyatlarından daha iyidir.
4. Holep İle Tedavi Sonrası Sertleşme Problemi Görülür Mü?
Ereksiyonu sağlayan sinirlere zarar vermez ve Erkeklerde sertleşme problemlerine sebep olması oldukça düşük bir ihtimaldir.
5. Holep Ameliyatında Kana İhtiyaç Var Mı?
Açık cerrahi yöntem olmadığından ve kılcal damarlar da mühürlendiğinden ameliyatta büyük miktarda kanama olmaz. Genellikle de hastanın işlem sırasında kana ihtiyacı bulunmaz. 


 
HoLEP Sonrası Normal Hayata Ne Zaman Dönebilirim?

HoLEP sonrası hasta 1 aya tamamen eski yaşantısına döner. Bu süreden sonra spor ve egzersizlerini rahatlıkla yapabilir. Bu arada ameliyat sonrası kabız olup işlem bölgesinin zorlanmaması için lifli gıdalar tercih edilmelidir. İlk 1 aylık dönemde baharatlı ve acı gıdalar tüketilmez.  Ameliyattan sonra 1 ila 1.5 ay kadar cinsel ilişki önerilmez. 
HoLEP Mi TUR Mu?
HoLEP her ne kadar TUR yöntemine alternatif olarak çıksa da HoLEP ile prostat tedavisi daha sık uygulanır. Çünkü TUR yönteminde özellikle büyük prostat dokusu tam olarak çıkarılmadığından tekrarlama oranı da yüksektir. Ancak HoLEP ile tedavide tekrarlama olasılığı düşük olduğundan HoLEP daha çok tercih edilir. 

HoLEP Ameliyatının Fiyatı Nedir?
HoLEP ameliyatı fiyatı işlem yapan hastanenin kalitesine ve prostat büyüklüğüne göre değişecektir. Ayrıca hastaların farklı rahatsızlıklarının bulunması ve işlem sonrası hastanede kalacakları gün sayısı HoLEP ameliyatının fiyatını etkileyecektir. 
Detaylı bilgi için https://www.urolojikayseri.com/holep-prostat-ameliyati/ adresinden bilgi alabilirsiniz. 
 

Editör: TE Bilisim