Hindistan cevizi yağı, son zamanların en popüler bitkisel yağlar arasındaki yerini alıyor. Organik ve doğal ürünler arasında geniş kitleler tarafından tercih edilen Hindistan cevizi yağı faydaları ise saymakla bitmiyor. Hem yemeklerinizde hem de bakım rutininizde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz Hindistan cevizi yağının faydalarını biliyor musunuz? Gelin, hep birlikte öğrenelim!

1. Hindistan cevizi yağı, yağ yakımına yardımcı olur.

Hindistan cevizi yağı faydaları nelerdir sorusuna verilebilecek ilk cevap, elbette yağ yakımına olan katkısı olmalıdır. Zengin bir MCT (Orta-zincir trigliseritler) kaynağı olan Hindistan cevizi yağı, vücudun harcadığı kalori miktarını hatırı sayılır şekilde katlayarak özellikle diyet yapan kişilerin hedef kilolarına daha çabuk ulaşmasına yardımcı oluyor.

2. Hindistan cevizi yağı, güçlü bir enerji kaynağıdır.

İster saf olarak tüketilsin, ister yemek pişirmek için yağ olarak kullanılsın, Hindistan cevizi yağının kuvvetli bir enerji kaynağı olduğu bir gerçek. Özellikle hızlı ve etkili bir enerji kaynağı arayanlar için anlık etki gösterme potansiyeline sahip olan Hindistan cevizi yağı, yine yüksek MCT değerleri sayesinde vücudun kolayca absorbe edebileceği bir enerji niteliğine dönüşebiliyor.

3. İyi kolesterolü yükseltir.

Bilindiği üzere HDL ve LDL olmak üzere iki tür kolesterol vardır. Düzenli Hindistan cevizi yağı tüketimi, iyi kolesterol olarak sayılan HDL değerlerini arttırmaya destek olarak kalp rahatsızlıklarının önüne geçmeye yardımcı olur.

4. Kan şekerini dengeler.

Hindistan cevizi yağı faydaları ve kullanımı arasında kan şekeri dengeleme de oldukça önemli bir noktadır. Düzenli ve dengeli Hindistan cevizi yağı kullanımına sadık kalarak insülin değerlerini korumak ve kan şekerini tehlikeli sınırlardan geriye çekmek mümkündür.

5. Hindistan cevizi yağı stresi azaltır.

Yüzde yüz saf Hindistan cevizi yağının antioksidan özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar, özellikle kronik hastalıklardan dolayı meydana gelebilen stres seviyelerinin düzenli Hindistan cevizi yağı tüketimi ile kontrol altına alınabileceğini göstermiştir. Pek çok bitki kaynaklı besin gibi Hindistan cevizi yağı da bu stres yönetimi konusunda oldukça başarılıdır.

6. Daha parlak ve güçlü saçlara sahip olmanıza destek olur.

Hindistan cevizi yağı faydaları saç için de geçerlidir; doğrudan saçınıza sürdüğünüzde saç tellerinizin zaman içerisinde güçlendiğini ve doğal bir parlaklık kazandığını gözlemleyebilirsiniz. Elbette Hindistan cevizi özü ve ekstresi içeren şampuan ve saç bakım ürünleri de kullanabilirsiniz; ancak en etkili sonucu doğrudan saf Hindistan cevizi yağı kullanarak elde edebilirsiniz.

7. Daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Saça olan faydaları olduğu gibi Hindistan cevizi yağı faydaları cilt için de oldukça etkileyicidir. Özellikle kuruluk ve tahriş gibi cilt problemleriyle karşı karşıya kalanlar, şişkinliği önleyici ve nemlendirici etkisi olan Hindistan cevizi yağının gözle görülür etkilerini vurgulamaktan geriye kalmıyor. Hindistan cevizi yağı vücutta nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız, bir çay kaşığı kadar yağı cildinizin hasarlı bölümüne sürmeniz ve bir krem gibi yedirmeniz yeterli oluyor.

8. Kandida ile savaşınızda Hindistan cevizi yağı en iyi dostunuzdur.

Bir tür bağırsak bakterisi olan kandida, başta mide rahatsızlıkları, baş ağrıları ve metabolizma problemleri olmak üzere pek çok kronik sağlık sorununun habercisi niteliği taşıyor. Yapılan sayısız araştırma, düzenli Hindistan cevizi yağı tüketiminin bağırsaktaki kandida bakterileri üzerinde oldukça etkili olduğunu gösteriyor. İçerisindeki koruyucu bariyer fonksiyonları, Hindistan cevizi yağının kandida ile savaşta etkili olmasını sağlayan unsurlardan.

9. Diş sağlığına iyi gelir.

Özellikle dişler çekildikten sonra oluşan boşluklara sürülmek üzere kullanılan Hindistan cevizi yağı, bu bağlamda ağrıyı azaltıcı, şişkinliği önleyici ve onarımı hızlandırıcı bir etkiye sahiptir.

10. Böbrek sağlığını korumaya yarar.

Hindistan cevizi yağı, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmekle birlikte böbrek sağlığının uzun vadede korunmasına destek olur. Aynı zamanda hormon düzenleyici bir etkiye de sahip olan bu mucizevi yağ, daha sağlıklı ve rutin böbrek fonksiyonlarının desteklenmesinde önemli rol oynar.

11. Epilepsi ve Alzheimer semptomlarını azaltır.

Alzheimer hastalığının beyindeki enerji için glikoz kullanımını azalttığı bilinmektedir. Hindistan cevizi yağının içerisindeki orta zincirli yağ asitleri ise beynin kolay işleyebileceği ketonlar yaratır. Bu ketonlar, beyne glikoz gitmesi için insüline gereksinim duymadan enerji sağlamaya yarar, böylece Alzheimer ve epilepsi benzeri hastalıkların belirtilerinin azaltılmasında büyük bir katkı sağlar.

Editör: TE Bilisim