Nöbeti olmayan Eğitim Hemşireliği Hastanelerde hemen hemen tüm ebe, hemşire, sağlık memuru personelin geçmeyi hayal ettiği bir birimdir. Neden istemesinki sağlık personeli buraya geçmeyi. İzne ayrılınca döndüğünde kaç nöbet tutacağım, izne ayrılmadan önce kaç nöbet tutacağım derdi yoktur. Hafta sonu , bayram tatili sorunu yoktur. Arkada bıraktığı bir işte yoktur. O nedenle de mesleğe yeni başlayanının da emekliliği yaklaşanında hayalidir eğitim hemşireliğinde görev almak. Zaten son zamanlarda Eğitim hemşireliği yapmakta başka bir boyut aldı. Hastane otomasyon sistemi üzerinden dokümanı yayınla, zorunlu olarak indirilmesini sağla, aslında okunup, okunmaması önemli olmasın, sistem üzerinden çıktı al ve işlem bitsin. Uyum eğitimlerine gelince o da zaten servis sorumlularına bırakılmış durumda. Zaten yönetmelikte bir hastanede ne kadar eğitim hemşiresi görevlendirileceği net değildir. Sayı belirsizdir. Ancak eğitim hemşireliği, diyabet eğitim hemşiresi, obezite eğitim hemşiresi,gebe okulu eğitim hemşiresi derken bir hastanede eğitim biriminde çalışan eğitim hemşiresi sayısı bile bazen en az 7-8 kişiyi bulabilmektedir.Tabi burada bitmiyor, il sağlık müdürlüklerinin eğitim birimi görevlendirmelerini de hesaplarsak bu sayıya ulaşmak nerede ise imkansız. Ancak küçük bir i 8 olarak geçen bir ilde bile eğitim hemşireliği alanında görevlendirilen personel sayısı 20-25'den daha az olmaz gibi görünüyor. Belirlenen bir kriter, standart olmadığı için sayı değişmektedir. Sayı net olmadığı gibi kimin eğitim hemşiresi olarak görevlendirileceğinin de net bir kriteri yoktur.

Yıllarca kurumda hizmet etmiş emek veren bu konuda sertifikası ve yeteneği olan onlarca personel olmasına rağmen kuruma daha yeni başlayan, memuriyetinin daha baharında olan bir personeli eğitim hemşireliğinde görevlendirilmiş olarak görmek mümkündür. Sorsanız sağlık bakım hizmetleri müdürüne o kadar çok söz söyler ki, kendince görevlendirdiği kişinin liyakati için. Şimdi sahada çalışan personelin aklından geçenleri sıralayalım;

  • 25 yıl ve üzeri çalışan personelin mümkün mertebe nöbetten çıkarılması ile ilgili hüküm var iken 25 yıl e üzeri çalışan personelden hiçbiri eğitim hemşireliği yapamayacak durumda mıdır?
  • Sağlıknedeni ile nöbet  muafiyeti yada engelli eş yada çocugunda dolayı nöbet tutamaz raporu olan personel bu birimde görevlendirilemez mi?
  • Hastanede yıllardır emek veren personelin eğitim hemşireliği yapamayacağına, ancak hastaneye yeni başlayan personelin eğitim hemşireliği yapabileceğine hangi liyakat kriterleri doğrultusunda karar verdiniz?
  • Eğitim hemşireliği, diyabet hemşireliği, gebe okulu eğitim hemşiresi adı altında çalışan personelin sayısını hangi kriter ölçüsünde belirlediniz?
  • Eğitim hemşireliği, diyabet hemşireliği, gebe okulu eğitim hemşiresini 25 yıl ve üzeri çalışan personelden belirleseniz sahada çalışan personel daha çok güvenmez mi iyakata.
  • İl Sağlık müdürlüklerinin eğitim ile ilgili birimlerinde neden 25 yıl ve üzeri çalışan personel görevlendirilmezde, diğer personel geçici görev ile sahadan çekilerek görevlendirilir?
  • Liyakatın ölçüsü nedir yapılan bir  sınav mı vardır?

Ve en önemlisi sendikalar ve il sağlık müdürlükleri bu tarz görevlendirmelere neden sesini çıkarmaz. Neden bu birimlerde 25 yıl ve üzeri çalışması olan,sağlık  nedeni ile nöbet muafiyeti yada engelli eş yada çocugunda dolayı nöbet tutamaz raporu olan personeli  çalıştırmaz ve çalıştırın demez.

Her çalışan Eğitim Hemşiresi Olmak İster Ama nereye, kime müracaat edeceğini ve kriterleri bilmek önemli............

Editör: TE Bilisim