Manisa’da pandemi hastanesi olan Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde, hemşireler hastanenin acil girişinde dışarıda masada oturtularak, yurttaşların sorularını cevaplandırıyor.

Sağlıkçılar ise hemşire yetersizliği söz konusuyken, hiçbir tıbbi bilgi gerektirmeyen bu soruların cevaplanması için hemşirelerin görevlendirilmesine tepkili.

SES Manisa Şube Sekreteri Hilal Bingöl konu hakkında açıklama yaparak, “Gün geçtikçe ağır çalışma koşulları, hastalıklar, kayıplar ve yok sayılmanın acısını yaşarken ve daha da ötesi yoktur derken şimdi de anlamsız, gereksiz ve etik dışı görevlendirmeler başladı.

Uzun mesai saatleri, farklı birimlerde geçici görevlendirmelerden sonra son günlerde sağlık emekçisinin aklıyla dalga geçercesine görevler veriliyor” dedi.

‘YÖNETEMİYORSANIZ UZAK DURUN’

Bingöl, “Hemşireler, keskin yaz sıcağında hem de hiçbir tıbbi bilgi gerektirmeyen ‘Su var mı? Tuvaletler nerede?’ gibi soruları cevaplandırıyor. Vaka sayıları artmışken yoğun bakımdan hemşireler aşı birimine görevlendiriliyor.

Bu nasıl bir anlayıştır ki biz akıl erdiremiyoruz. Şimdi bir kez de kamuoyuna soruyoruz, Aylarca canhıraş sağlık hakkı için mücadele eden, hastasının sağlığını kendi sağlığından önde tutan, aylarca çocuğundan, ailesinden uzak yaşayan, en sevdiklerini, çalışma arkadaşlarını kaybeden sağlık emekçilerine bu reva mıdır?” diye konuştu.

Bingöl, şunları söyledi: “Yıllardır ısrarla söylüyoruz, sağlık hizmeti bir ekip işidir, herkesin bir görev tanımı vardır. Birileri siyasal ya da sendikal yakınlıklardan dolayı kayırılırken bir diğerini ezmek aslında sağlık hizmetine zarar verir.

Eğer gerçekten böyle bir görevlendirmeye ihtiyaç varsa uygun eğitimde, uygun kadroda kişiler görevlendirilmelidir. Ayrıca yerinden hiç kıpırdatılmayan yandaş sağlık çalışanları aşılara gönderilmelidir.

Bu sebeple diyoruz yönetemiyorsanız ya da yönetmek istemiyorsanız uzak durun. Ekip ruhunu, halkın sağlık hakkını bozmayın. Bu akıl almaz görevlendirme derhal sonlandırılmalı ve sonbaharla birlikte yeniden zorlu bir sürece girecek sağlık emekçisi arkadaşlarımıza gerekli destek sağlanmalıdır.”

Editör: TE Bilisim