Sağlık Bakanlığı’nın 2012 verilerine göre; toplam 698.519 sağlık personelinin 175.760 (%25) sayısıyla en yüksek oranı ebe ve hemşirelerden oluşmaktadır.
Tüm dünyada, sağlığın temelini oluşturan en eski mesleklerindendir ebelik ve hemşirelik. Koruyucu, tedavi ve rehabilite edici tüm sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan, Covid-19 pandemi salgınında görüldüğü üzere sistemin en fedakar çalışan guruplarından biri de ebe ve hemşirelerdir.Ailelerinden ayrı kalan, çocuklarına sarılamayan, günlerce misafirhanelerde kalan çocuğunun doğum gününü telefondan kutlayan ebe ve hemşireler. Bayramda, depremde, selde her zaman gece- gündüz demeden çalışan ebe ve hemşireler. Peki yılardır talep etmiş oldukları iyileştirmeler yapıldı mı? Ebe ve hemşirelerin beklentileri nelerdir?

  • Hemşire ve ebeler 3600 ek göstergeden faydalanamayı beklemektedirler.
  • Ebe ve hemşireler maruz kaldıkları meslek hastalıkları, iş kazası riskleri, nöbetli ve fiziksel güç gerektiren çalışma koşullarına karşın, geçmiş yılları kapsamadığı için bir çok ebe ve hemşire hak ettikleri fiili hizmet süresi zammından mahrum bırakılmıştır. Yıpranma payı ebe ve hemşirelerin yaş nedeni ile emekli olamamaktadır.Hemşire ve ebeler fiili hizmet süresi zammın geçmiş yıllarıda kapsamasını beklemektedir.
  • Ülkemizde üniversitelerin sağlık bilimleri enstitüleri bünyesinde hemşire ve ebe lisans mezunlarının alanlarında uzmanlaşabilmelerine yönelik hemşirelikte yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur. Bu programlardan mezun olan Uzman ebe ve hemşire kadrosu verilmediğinden mali ve özlük haklarından faydalanmamaktadır.Hemşire ve ebeler uzman kadrosunu beklemektedirler.
  • Ülkemizde üniversitelerin sağlık bilimleri enstitüleri bünyesinde hemşire ve ebe lisans bölümlerine ebe ve hemşielerin görevlendirilmesini beklemektedirler.
  • Hemşire ve ebelerin iş gücünün planlanmasının yapılmaması nedeni ile alanlardaki dağılım adalet içinde olmamakta yöneticilerin inisiyatifi ile olmaktadır.Ben yaptım oldu mantıgı ile hareket edilmesine izin verilmemesini beklemektedriler.
  • Hemşire ve Ebeler için kariyer basamakları oluşturulmalı Ebe ve hemşirelerin yönetici kadrosuna temsil edilme (daire başkanı, başkan, başkan yardımcısı, uzman, müdür, müdür yardımcısı) oranı artırılmalıdır. Ebe ve hemşirler yönetim kadrosunda daha fazla söz sahibi olmayı beklemektedirler.
  • Memur olmayan,Sağlık Bakanlığı personeli olmayan, hastane kadrosunda olmayan, sağlık personeli olmayan  yönetici atama uygulamlarından vazgeçilmesini beklemektedirler.
  • Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü kadrolarına atama kriterlerinin etleştirilmesi ve bu alana yapılacak atamalarda tercihen hemşirelik veya sağlık kurumları işletmeciliği alanında lisans üstü eğitim alanlar olmak üzere, hemşire ve ebelerin atanmasını beklemektedirler.
  • Hemşire ve ebelerin mesai saatleri, nöbetler, iş yükü,ve hasta yoğunluğu gibi sorunlara ek olarak, ekonomik yetersizlikler de mesleki tükenmişliği artırmaktır. Hemşire ve ebelere verilen ek ödeme ücretlerinin, verdikleri hizmetin önemi ve yoğunluğu doğrultusunda iyileştirilmesini beklemektedirler.
  • Ek ödeme tutarının emekliliğe de yansıtılmaması ebe ve hemşirelerin emekli olduklarında yaşam standardının düşmesine ve ekonomik kaygılar nedeni ile emekli olamamasına sebep olmaktadır.Ebe ve hemşireler ek ödeme tutarının emekliliğe de yansıtılmasını beklemektedirler.
  • Yapılan bir çok bilimsel araştırma, gece çalışanlarda koroner kalp hastalığı riskinin, gündüz çalışanlara göre neredeyse iki kat arttığını, hazımsızlık, karında gerginlik ve ağrı, mide gazı, ishal veya kabızlık sorunlarını daha çok yaşadığını, kronik stres, sürekli anksiyete veya depresyon riskinin artığını, gece vardiyalarında çalışan kadınlarda gündüz vardiyalarında çalışanlara oranla meme kanserine yakalanma riski yüzde 60 daha fazla ortaya koymaktadır.Bilindiği üzere özelikle hastanede çalışan ebe ve hemşireler vardiyalı olarak çalışmaktadır.Ebe ve hemşirelerden belirli yıl hastanede çalışanlara il içinde nöbetsiz alanlara geçiş için düzenleme yapılması ebe ve hemşirelerin motivasyonu ve iş verimliliğini artıracaktır. (Okul hemşireliği, toplum sağlığı merkezler v.b).Ebe ve hemşireler belirli yıl hastanede çalışanlara il içinde nöbetsiz alanlara geçiş için düzenleme yapılmasını beklemektedir.
  • Hastanelerde nöbet tutulmayan (sorumlu hemşire,enfeksiyon kontrol hemşireliği,eğitim hemşireliği,tiğ, kalite v.b),birimlerde çalışma kriterleri netleştirilmeli,30 yıl çalışması olan ebe ve hemşire yoğun bakımda nöbet tutarken bu birimlerde daha mesleğe yeni başlamış personel görevlendirmesi çalışma barışını bozmaktadır. Hemşire ve ebeler  hastane içersinde yapılan görevlendirmeler için kriterler netleştirilmesini beklemektedirler.
  • Ebe ve hemşireler İl-ilçe sağlık müdürlüğüne, ADSM've diğer kurumlara geçici görev ile personel ihtiyacı tüm personele duyurulmalı ve talepler doğrultusunda kriterler belirlenerek yapılmasını beklemektedirler.
  • Hemşire ve ebeler Sağlık Bakanlığının mevzuatında olmayan sağlık bakım hizmetleri birim sorumlusu, süpervizör, sorumlu yardımcısı, koordinatör v.b adlar altında yapılan görevlendirmeler sonlandırılmasını beklemektedirler.

Editör: TE Bilisim