Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son örneği Urfa’da yaşandı.

Geçtiğimiz perşembe günü Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil polikliniğine gözüne yapıştırıcı kaçtığı için gelen 28 yaşındaki A. K., Acil Uzmanı Doktor Sezer Eşfer tarafından tüm tedavileri yapılarak taburcu edildi. Ancak gece gözünün ağrıdığını söyleyerek tekrar acil polikliniğine gelen Karataş, poliklinikte huzursuzluk çıkardı.

Hekime ağır sözler söyleyen Karataş, Eşfer tarafından uyarıldıktan sonra hastane güvenliği tarafından dışarı çıkarılarak hastanede bulunan polis ve jandarma ekiplerine teslim edildi. Güvenlik ekiplerinin işlem yapmadığı K., hastane dışından aldığı parke taşıyla tekrar hastaneye girerek başka bir doktora saldırma teşebbüsünde bulundu. Bir hasta yakını tarafından durdurulan Karataş, hekimlerin şikayeti üzerine gözaltına alındı. Karataş, cuma günü çıkarıldığı mahkemede ‘teşebbüsün gerçekleşmediği’ gerekçesiyle adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Karataş cumartesi günü sabahın erken saatlerinde tekrar hastaneye giderek huzursuzluk çıkardı.

“POLİS VE JANDARMA SORUN OLMADIĞINI DÜŞÜNEREK İŞLEM YAPMAMIŞ”

Saldırının hedefindeki doktor Sezer Eşfer, BirGün’e yaşananları şu şekilde aktardı:

“Hasta yüzüne yapıştırıcı sıçradığı için hastaneye getirildi. Bizzat kendim bütün tedavilerini yaparak taburcu ettim. O günü gecesi başka bir hastaya baktığım esnada tekrar gelerek neden ona bakmadığımı, illa ölmesi mi gerektiğini söyledi. Ben de bütün tedavilerini yaptığımı, uyguladığım ağrı kesici damla sayesinde ağrısı olmasının imkânsız olduğunu söyledim ancak söylediklerinin şiddetini giderek artırdı. En sonunda ben de buradaki herkese terbiyesizlik yaptığını sert bir dille söyledim. Güvenlik kişiyi hastanede bulunan polis ve jandarmaya teslim etti, ancak polis ve jandarma herhangi bir sorun olmadığını düşünerek işlem yapmamış. Kişi hastaneden çıkıp bana atmak üzere bir kaldırım taşı almış. O esnada orada olmadığım için başka bir meslektaşımın kafasına taşı indirecekken bir hasta yakını müdahale etmiş.”

“NE ZAMAN GELECEK DİYE BEKLİYORUM”

Yaptığı şikâyet üzerine Karataş’ın 15 saat gözaltında tutulduğunu aktaran Eşfer “Tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarılan şahıs ‘teşebbüs gerçekleşmediği’ gerekçesiyle adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış. Cumartesi sabah 03.00 gibi tekrar acil servise gelmiş. Nöbetçi olmadığım için ben yoktum. Çalışan arkadaşlara benzer şekilde söylemleri olmuş. Ben de şu an nöbetçiyim, bekliyorum ne zaman gelecek diye. Konuyla ilgili yapılan herhangi bir şey yok, kişi hâlâ dışarıda. Herhalde taşı kafamıza indirene kadar bekleyeceğiz” dedi.

“BENİ ÖLDÜRMEK İÇİN ACİL SERVİSİ BASTI”

Eşfer sosyal medya hesabından Karataş’ın kendisini öldürmek amacıyla aldığı taşı paylaşarak şu ifadeleri kullandı: “Kendi ellerimle tedavisini yaptığım hasta şu taşla beni öldürmek için acil servisi bastı. Biz bunu hak edecek ne yaptık?”

Eşfer sendika avukatı aracılığıyla savcılıkla uzaklaştırma kararı için görüştüklerini belirtti.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ne yazık ki alıştıkları bir durum olduğunu belirten Eşfer şunları ifade etti:

“Çok hızlı bir şekilde bir çözüme kavuşturulması gereken bir durum. Bugün ben, yarın başka bir arkadaşım. Türkiye’nin her yerinde her hastanede yaşanan bir sorun. Bununla mücadele edilmediği sürece daha da hızla büyüyecek. Beklemek için süremiz yok. Kimsenin artık takati de yok. Herkes ‘Ne zaman bu işi bırakabiliriz? Bu işten nasıl sıyrılabiliriz ve başka bir iş yapabiliriz?’ diye düşünüyor. Bundan daha acı bir durum da olamaz.”(Birgün)

Editör: TE Bilisim