Bir kişinin emekli olabilmesi için prim ödeme gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresi şartlarını sağlaması gerekir. Bu üç şartın birlikte sağlandığı gün kişiye aylık bağlanabilir. Bir kişinin kendi kasıt ve kusuru olmaksızın memurun hatasıyla prim günü eksik olmasına rağmen emekli aylığı bağlanmışsa;

Yönetmelikteki değişiklikle prim günü eksiği olmasına rağmen memur hatasından dolayı emekli aylığı bağlananlar için yeni bir düzenleme yapıldı. Yapılan incelemeler sırasında prim günü yetmediği halde kişiye aylık bağlanırsa, sigortalılık statüsü yanlış seçilerek aylık bağlanırsa, borçlanacak günü olmadığı halde borçlanma yaptırılarak aylık bağlanırsa bu kişiye yersiz ödeme yapılmış oluyor.

Vatandaşın bir kusuru varsa 10 yıllık, maaşı geri isteniyor. Memurun hatası varsa 5 yıllık maaşı geri isteniyordu. Ve aylığı iptal ediliyordu.

Vatandaş lehine güzel bir düzenleme yapıldı. Yapılan değişiklikle eğer kişinin kusuru olmaksızın memurun hatasıyla prim günü eksik olmasına rağmen aylık bağlanmışsa üç yöntemle durum düzeltilecek.

-Eksik günlerin, askerlik, doğum, yurtdışı gibi borçlanma süreleriyle tamamlanması sağlanacak.

-Bununla süreler tamamlanamıyorsa, emekli olduktan sonra 4/a’lı olarak yapılan çalışmalar hizmet olarak sayılacak ve eksik günler tamamlanacak.

-Her ikisi de olmuyorsa isteğe bağlı veya tarım sigortası olmasına rağmen emekli aylığı bağlanması nedeniyle bu hizmetleri sonlananlar için bu sigortalılıkları sonlanmamış gibi eyapılarak sigortalılık süreleri devam ettirilecek.


Eksik günlerini borçlanmasıyla tamamlayanlar için bağlanan emekli aylığının miktarı değişmeyecek. Ancak 4/a’lı olarak emekli olduktan sonra çalışan kişilerin emekli olmadan önceki sigortalılık statüleri devam ettirileceği için aylıkları yeniden hesaplanacak. Dolayısıyla hatalı bağlanan aylıklarında da artış olabilecek

Editör: TE Bilisim