Uluslararası Katılımlı 40. Radyoloji Kongresi Türk Radyoloji Derneği tarafından Antalya'nın Serik ilçesinde,  5-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenen kongreye bin 350 katılımcı, 144 yerli ve 14 yabancı konuşmacı yer aldı Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Hazırolan, radyolojinin tıbbın gören gözü olduğunu ifade etti.

Tüm dünyada görüntüleme sayısının arttığından bahseden Hazırolan, Türkiye'deki artış miktarının ise bu artıştan daha fazla olduğuna işaret etti. "Sebep, radyoloji dışı ya da radyolojiye hasta gönderip görüntüleme isteyen doktorlarımızın optimum koşullarda muayene yapamaması yani muayene süresinin yetersiz olması. Normalde bir hastanın geldiği zaman şikayetini söylemesi gerekiyor, ardından doktorun sorular sorup şikayeti detaylandırması ve muayene ettikten sonra kafasında bir tanı oluşturarak ne düşündüğünü belirlemesi ve gerekiyorsa buna uygun tetik istemesi gerekiyor. Böyle bir muayene yapmanın da en alt sınırı 15-20 dakika olması gerekiyor. Bu sürenin altındaki sürelerde çalışan doktorlar, yeterli hikaye alıp yeterli muayene şansı olmadığından dolayı hastaları ilk etapta hasta yararına direk tetiğe yönlendirmeye çalışıyor" diye konuştu.

DOĞRU MUAYENE VE DOĞRU ZAMAN
Dr. Hazırolan, hatalı tanı durumunda Avrupa kanunlarında çok ciddi cezalarla karşı karşıya kalındığını vurgulayarak, doktorların yeterli muayene yapamadığında bu durumu göz önüne alarak radyolojik görüntülemeyi tercih ettiğini ifade etti. Doktorlara daha yeterli muayene yapma şansı tanınırsa radyolojik görüntülemelerde azalma olacağını belirten Hazırolan, "Radyoloji tetkiklerinin sayısının artması, günümüz çağının getirdiği bir özellik. Her yerde artıyor ama mühim olan doğru muayene sonrası doğru zamanda tetkikin istenmesi" dedi.

Avrupa'ya kıyasla Türkiye'nin MR sayısında oldukça önde olduğuna işaret eden Hazırolan, "Bunun iki nedeni var. Birincisi muayene süresi, ikincisi MR'nın ülkemizde oldukça ucuz olması. Ucuz deyince avantaj olarak görülüyor. Bu başarı değil, başarısızlık. Çünkü biz aynı cihazları kullanıyoruz. Bu cihazların alınışı 1-2 milyon euro civarında. İşletme masraflarını da koyduğumuzda bu tetkiki 20 TL'ye yapabiliyorsanız çok mantıklı bir şey değil. Sonuçta bunun fiyatı ABD'de 700 dolardan, Almanya'da da 500 eurodan başlıyor. Tabii ki ülkemiz koşullarında bu rakamlarda olması mümkün değil ama en azından çekim ücretlendirmesi ve doktor rapor ücretlendirmesi birbirinden farklı kategorilerden oluşturulursa, ülkemizin sermayesi olan doktorlarımızın emeği de daha iyi değerlendirilmiş olur" diye konuştu.

"YERLİ MR VE HASTA MONİTÖRÜ ÇALIŞMASI""
Radyoloji Kongresi Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Kader Karlı Oğuz Türkiye'de radyoloji konusunda yerli mal üretimine girildiği bilgisini de paylaşarak, "ASELSAN bu proje içerisinde çok büyük kuvvetle yer alıyor. Onların toplantılarında bizlerin anladığımız kadarıyla bu işte oldukça iddialılar. MR ve hasta monitörü işinde oldukça yol almış durumdalar. 2024'ten önce birçok cihazın araştırma ve geliştirmesi tamamlanmış olacak gibi gözüküyor" dedi.

Editör: TE Bilisim