Ankara Tabip Odası, Dev Sağlık- İş ve SES Ankara Şube yaptıkları ortak açıklamada, Ankara Üniversitesi’nde sağlık emekçilerine verilen yemeklerin yetersizliğine tepki gösterdi. Açıklamada paylaşılşan anket sonuçlarına göre sağlık emekçilerinin yüzde 89’u pandemi döneminde dengeli ve yeterli beslenme düzeyine dikkat edilmediğini söylüyor.

Sağlık emekçilerininpandemi döneminde ağır çalışma koşullarına bağlı olarak yeterli ve dengeli beslenmeye vücut dirençlerinin korunması açısından daha fazla ihtiyaç duyduğu belirtilen açıklamada, “Ancak Ankara Üniversitesinde yaşanan beslenme sorunu pandeminin ötesinde normal şartlarda bile 24 saate varan kesintisiz hizmet sunan sağlık emekçilerinin ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Sağlık emekçilerinin mali ve özlük hakları ihlal edilip emekleri sömürülürken bir taraftan hastane yönetimi/idarecilerinin hastanelerin ekonomik darlıktan çıkış yolu olarak yemeklerden tasarruf etme eğiliminde olmaları ya da eksiklikler ve taleplere karşı duyarsız kalmaları sağlık emekçilerini değersizleştirme ve yok sayma eğilimini ortaya koymaktadır” denildi.

Sağlık emekçilerinin pandemi döneminde artan iş yükü ve azalan dinlenme saatleri nedeniyle bağışıklık sisteminin de olumsuz etkilendiği ifade edilen açıklamada, yemeklerle birlikte sunum ve dağıtım için kullanılan malzemeler de dahil tespit edilen sorunlar zaman zaman düzenlenme yoluna gidilse de çözülmediği ifade edildi.

HASTANE DIŞINDA YEMEK ZORUNDA KALIYORLAR
Hastanede çıkan yemeklerin fotoğraflarının da basınla paylaşıldığı açıklamada, bu konuda yapılan anketin sonuçları da aktarıldı. 401 sağlık emekçisinin katıldığı anketin sonuçlarına göre sağlık emekçilerin yüzde 32’si sadece yemeği beğendiğinde yemek yediklerini, yüzde 13 hiçbir zaman hastane yemeğini yiyemediğini, yüzde 31’i her çalışma gününde hastaneden yemek yediğini söyledi. Açıklamada yer verilen anket sonuçlarının detayları ise şöyle; yemek çeşitliğinin yeterli olduğunu ifade eden katılımcı oranı yüzde 3, porsiyonların doyuruculuğu katılımcıların yeterli görenlerin oranı yüzde 14, yemkhane kapasitesinmi yeterli görmeyenlerin oranı yüzde 92, yemek arç ve gereçlerinin temizliğini kötü ve çok kötü olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 47.

Yine araştırmaya katılanların yüzde 89’u pandemi döneminde dengeli ve yeterli beslenme düzeyine dikkat edilmediğini, yüzde 96'sı pandemi dönemi çıkan menünün vücut direncini korumak için yeterli olmadığını, yüzde 97'si pandemi dönemi ek besin takviyesi sağlanmadığını, yüzde 69’u ise pandemi dönemi yemek sunumunun (ekmek arası ve köpük kaplardaki sunumu) kötü/çok kötü olarak değerlendirdi.

Araştırmaya katılanların “Ankara Üniversitesi tıp fakültesi hastaneleri yönetiminin tarafından yemek sorununun bugüne kadar çözünmemesinin nedeni sizce nedir?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 86’sı hastane yönetiminin bu konuyu bir sorun olarak görmediğini, yüzde 80’i sağlık emekçilerine değer verilmediğini, yüzde 39’u üniversitelerin yaşadığı ekonomik sorunları, yüzde 29’u Kamu İhale Kanununa ilişkin sözleşme şartlarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
Editör: TE Bilisim