Mersin genelinde hastane kantinlerindeki yüksek pahalılıktan şikayetçi olan vatandaşlar, yetkililerin bu duruma el atmalarını bekliyor.Hastane kantinlerinde meyve suyu, bisküvi ve poğaça fiyatları dışarıdaki fiyatlara göre 2-3 kat pahalı olması vatandaşları mağdur ediyor. Alışveriş sonrası kantin kasasına ödedikleri yüksek ücretler karşısında çaresiz kalan vatandaşlar, mecburen satın aldıklarını belirterek, İl Sağlık Müdürlüğünden bu konu hakkında çalışma beklediklerini belirttiler.

FİYAT DENETİMİ YOK MU?
Hastanelerin kamu kurumu olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, "Hasta için buradayız. Refakatçi oluyoruz. Onların bir ihtiyacı olur yada öğleden sonraya kalan tahlillerimiz için alışveriş yapmak zorunda kalıyoruz. Raflardaki fiyatların yüksekliğini görünce şaşırıyoruz. Mecburen almak zorundayız ancak hakkından fazla ödüyoruz. Vatandaşın cebini zorlayan fiyatlar. Market fiyatlarını biliyoruz. Kantini işleten firma sahibine hastane yönetimi neden sesini çıkarmıyor. Sağlık Müdürlüğü neden kantin fiyatlarını denetlemiyor. Standart bir fiyat olması lazım. Üstelik askeriye gibi kuyrukta dakikalarca bekliyoruz. diye konuştular.
SAĞLIK BAKANLIĞI GENELGE GÖNDERMİŞTİ
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıllarda Sağlık Bakanlığı 81 ilin Valiliğine gönderdiği genelgede, vatandaşların tepkisini çeken hastane kantinleri artık fahiş fiyatla ürün satıp, vatandaşları mağdur etmeyecek. Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşların bünyesindeki büfe, kantin ve çay ocağı gibi yerlerin açılıp işletilmesi ve kiraya verilmesine ilişkin esas ve usullerin 1984'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girildiğinin hatırlatıldığı genelgede, bu tür işletmelerin uyması gereken hususların yönetmelikle de belirlendiğine vurgu yapılmıştı.
"Bünyesinde büfe, kantin, çay ocağı gibi yerler açılan kuruluşun önereceği hususlar ile idarenin gerekli gördüğü kurallar bu sözleşmenin özel şartlar bölümünde gösterilir." uyarısının yapıldığı genelgede, "Büfe, kantin ve çay ocağı gibi ticari yerlerin işletilmesinde genel kural ve kaidelerin, idarelerince tespit edileceği hükme bağlanmıştır. Kiralanan ticarî alanlardan mal ve hizmet temin edecek vatandaşlarımızın mağduriyetine de sebebiyet verilmemesi bakımından, piyasa rayicinin üzerinde ve fahiş fiyatla mal ve hizmet satılmasının önüne geçilmesi maksadı ile ihale şartnamelerine gereken hükümlerin konulması gerekmektedir." ifadelerine yer verilmişti. (mersinhaber.com)


 

Editör: TE Bilisim