Covid-19 salgınına karşı mücadele eden sağlık çalışanlarının önemli bir kesimini de hastane işçileri oluşturuyor. Pandemi koşullarında temizlik personelinden hasta bakıcısına kadar birçok işçi, hem virüsle burun buruna çalışıyor hem de düşük ücretlerle yaşam mücadelesi veriyor. Ücretlerinde artış sağlamasını umdukları toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri ise yılan hikâyesine döndü. Üniversite hastanelerinde çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde dikkate alınmamaktan yakınarak, "Bizi de görün" diyor.

TİS görüşmelerinin devam ettiği Gazi Üniversitesi Hastanesi ve Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde çalışan işçiler, sorunlarını BirGün’e anlattı. Her geçen gün virüs nedeniyle daha fazla arkadaşlarının hastalandığını, kayıplar yaşadıklarını belirten işçiler, TİS görüşmelerine müdahil olmak, insanca yaşayabilecekleri ücretler almak istediklerini söylüyor.

Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan Lütfü Öztürk, 19 yıldır hasta bakıcılığı yapıyor. Pandemi döneminde çalışma koşullarının daha da ağırlaştığını ifade eden Öztürk, “Şimdi de uzunca bir zamandır TİS sürecinden geçiyoruz; fakat bize gelip kimse ne istediğimizi, ihtiyaçlarımızın ne olduğunu sormuyor” dedi. Devlet hastanelerinde çalışan işçilerin sözleşmelerinin imzalandığını söyleyen Öztürk, “2 Kasım’dan önce neredeyse bütün devlet hastaneleri sözleşmeleri tamamladı; ama üniversite hastanelerinde yapılan sözleşmelerin hangi aşamada olduğunu dahi bilmiyoruz” diye konuştu.

MASADA OLMAK İSTİYORUZ

Pandemi koşullarında iş güvencesine sahip olmanın, insanca yaşayacak bir ücret almanın daha da önem kazandığını belirten Öztürk, "Sadece ücret anlamında değil sosyal haklar anlamında da taleplerimizin TİS’e yansımasını istiyoruz. En büyük önceliğimiz ise TİS yürütülürken masada olmak" ifadelerini kullandı.

BİZ DE TÜKENİYORUZ

Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde temizlik işçiliği yapan Reyhan Karadeniz ise virüs karşısında korunmasız bir şekilde çalışmak zorunda olduklarından yakındı. TİS sürecinin çalıştığı hastanede de uzadığını vurgulayan Karadeniz, “Bir an önce bu sürecin sonuçlanmasını bekliyoruz; ancak işçinin de içinde olduğu bir sürecin yaşanmasını istiyoruz” dedi.

Kendilerine hastane yönetiminin de sahip çıkmadığını dile getiren Karadeniz, “TİS haklarımız için eylem yapsak anında gözaltına alınıyoruz. Başka türlü sesimizi nasıl duyuracağız? Hastane işçileri arasında inanılmaz bir vaka artışı söz konusu, bunu her gün yaşayarak görüyoruz. Gün geçtikçe tükeniyoruz, lütfen artık sesimiz yetkililere ulaşsın” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim