Her hastalığa özel tedavi ve hastaya özel yatakların seçilmesi son derece önem taşır. Özellikle, ameliyat sonrası hastaların ihtiyaçlarını karşılayacak bazı unsurların yatakta bulunması gerekir. Serum ile beslenen hastalar için yatağa monte edilmiş serum aparatları ya da tuvalet için lazımlık gibi aparatların yatağa takılı olması gerekir.

Ayrıca yatak ebatları, değişen yaş grupları yatan hastanın kilo ve boy durumuna göre de değişim gösterir. Yeni doğan ünitelerinde bebekler için kullanılan hasta yatakları ile yetişkin hasta yatakları farklılıklar gösterir. Hasta yatağı seçiminde evlerde, huzurevlerinde ya da hastanelerde seçilecek modeller de önemli ölçüde farklılıklar içerir. Hastanın rahat etmesi ve geçirdiği rahatsızlığa özel olarak üretilmiş olan yatakların kullanımı önerilir.

Hasta Yataklarındaki Model Farklılıkları

Hasta yatağı modelleri, önemli ölçüde farklılıklar içerir. Manuel kullanım sağlayan hasta yatakları günümüzde yerini otomatik çalışan kumandalı hasta yataklarına bırakmıştır. Motor sayısı arttıkça hareket kabiliyeti artan hasta yataklarında farklı modelleri görmek söz konusudur. İki motorlu olan hasta yatakları kadar, üç, dört motorlu hasta yatağı modelleri de talep görür. Bazı hasta yatakları asansörlü olan tasarımlardır. Bu sayede hasta yataklarının yerden yükselmesi de sağlanır. Yatağın farklı taraflarını hareket ettirme özelliği olan bu yataklar, yatan kişiye rahatlık sunan tasarımlardır. Hasta yataklarının konfor sağlama özellikleri de tercih edilme sebeplerinin başında gelir.

Hastaya Konfor Sunan Hasta Yatakları

Hastaya konfor sunan hasta yatakları arasında kumandalı hareket özelliği olanlar tercih görür. Bu sayede hasta, yatağı kumanda yardımı ile kimseden yardım almadan rahatlıkla kullanır. Hasta yataklarının hastanın istediği pozisyona zahmetsizce gelmesi büyük bir rahatlıktır. Bu sayede hasta yardımsız şekilde yemek yeme, kitap okuma, televizyon izleme gibi faaliyetleri yapar.

Kişinin kendine yetebilmesi ve yardımsız bu faaliyetlerini sağlaması, hasta için huzur ve güven unsurlarıdır. Mutlu ve huzurlu olan hastaların da hastalık gibi zor bir süreci daha rahat atlattıkları gözlemlenir. Hasta yataklarında elektrikli ya da pilli kumanda sistemleri bulunur. Elektrik kesintilerinin sık yaşandığı bazı yerlerde pilli modellerin tercih edilmeleri söz konusudur.

Hasta Yataklarında Ekonomik Koşullar

Hasta yatağı fiyatları içerisinde ekonomik olanlar her zaman tercih görür. Yatak fiyatlarını etkileyen unsurlar nelerdir? Hasta yataklarında pozisyon veren motorlu tasarımlar daha yüksek fiyatlıdır. Fonksiyonel hasta yataklarının da diğer yatak gruplarına nazaran daha pahalı olduğu gözlenir. Son zamanlarda hasta yataklarında ikinci el modellere olan talep artmıştır. Bunun en öneli sebebi, satın alınan hasta yataklarının kiralanan yataklara nazaran daha yüksek ücretli olmasıdır.

Kiralık hasta yataklarında da her türlü fonksiyonu bulmak söz konusudur. Geçici olarak yatakları kullanacak olan hastaların, satın alma seçeneğini tercih etmesi çok fazla önerilmez. Kiralanan hasta yataklarına ödenen ücretin ekonomik olması ve sıfır yataklardan farksız olması, tercih sebeplerinin başında gelir. Kiralık hasta yataklarının kullanım süresi sonunda firma tarafından iadesinin alınması da yaşam alanlarında yer darlığı yaratmayacaktır.

İleri Yaş Hastaları İle Felçli Hastalar İçin Önerilen Yataklar

İleri yaş hastaları ile felçli hastalar için önerilen hasta yatakları, pozisyon veren havalı hasta yataklarıdır. Havalı hasta yatakları, içlerinden geçen hava boruları sayesinde sürekli serinlik hissi sunan yataklardır. Yazın en sıcak havalarda bile yataklarda bir serinlik hissi bulunur. Ayrıca yaşlı hastaların incelen cilt yapısını da göz önüne almak gerekir. Yaşlı hastaların uzun süre yattıkları takdirde ilk etapta görülen sağlık sorunları, ciltlerinde açılan yaralardır.

Cilt yaralarının açıldıktan sonra kapanmaları da zaman alacaktır. Bu türlü durumların oluşmaması için havalı hasta yataklarının tercih edilmesi önerilir. Baklava ve boru tipli olan hasta yatakları en çok tercih edilen yatak tasarımlarıdır. Periyodik olarak pozisyon değiştiren hasta yatakları hastanın cilt sağlığı için önem taşır. İskelet sağlığı için de bu yataklar önerilen tasarımlardır.

Uzun Ömürlü Hasta Yatakları

Uzun ömürlü hasta yatakları her zaman için kaliteli olan tasarımlardır. Kaliteli olan hasta yatakları hava koşullarından etkilenmeyen ve uzun süre kullanım sağlayan yatak modelleridir. Hasta yataklarının dayanıklı malzemelerden yapılmış olması uzun süre bozulmadan kullanım avantajı sağlar. Nemden ve havanın rutubetinden etkilenmeyen hasta yatakları sağlıklı ve kullanım süresi uzun olan yataklardır. Kısa süreli kullanımlarda ise daha çok hasta yatağı kiralama hizmetleri seçilmektedir.

Rahat Kullanım Sağlayan Özellikler

Hasta yataklarında rahat kullanım sağlayan özelliklerin başında, tekerleklerin üç yüz altmış derece dönebilmesi gelir. Hasta kadar, hastaya bakan kişinin de sıkıntı yaşadığı bu dönmede refakatçilere de kolaylık sağlayan bu unsurlar, yataklarda tercih nedenleridir. Hastanın yataktan düşmesini engelleyen güvenlik yan bantları da yataklarda emniyet sağlayan unsurların başında gelir. Hastaların konforlu ve rahat şekilde hastalık sürecini atlatmasına imkân tanıyan hasta yataklarının tercih edilmesi gerekir. Hasta yataklarının bulunduğu yerde sabit şekilde kalmasını sağlayan ise yatakların ayaklarındaki ABS fren sistemleridir.

Hasta Karyolası Seçiminde Nelere Dikkat Edilir?

Hasta karyolası seçiminde dikkat edilecek kriterlerin başında gelen, görsel şıklık olacaktır. Hastaya moral sunan tasarımlar, hastalık sürecinin daha kolay atlatılmasına vesile olur. Hastalığın rahat ve mutlu şekilde geçmesi, hastanın kullandığı eşyalarla da yakından ilgilidir. Rahat ortopedik hasta yatakları kadar, görsel açıdan şık olan tasarımların da seçilmesi önerilir. Ahşap görünüm sunan hasta yatakları son derece iç ısıtan huzur veren tasarımlardır. Kurumsal firmalardan satış ve kiralama hizmetinin alınması, model zenginliği ve kalite açısından önerilen unsurlardır.

Editör: TE Bilisim