İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde, İç Hastalıkları Asistanı olarak görev yapan bir doktora, hastasını sırası gelmeden muayene ettirmek isteyen bir hasta yakını tarafından silah çekme girişiminde bulunulduğu, olayın güvenlik görevlilerinin müdahalesi sayesinde önlenebildiği öğrenildi.

Sırası gelmeden hastasını muayene ettirmek isteyen, ancak, sırasını beklemesi gerektiğini ifade eden İç Hastalıkları Asistanı’na, “önce saygısız tavır ve sözlerle bağırdığı, daha sonra da silah çekme girişiminde bulunduğu” ileri sürülen hasta yakınının Selçuklu Mahallesi Muhtarı H.A. olduğu iddia edildi.

TÖTM Başhekimliği Kınama Mesajı yayınladı; hukuk bürosu adli işlem için girişimde bulundu

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimliği tarafından, olayla ilgili olarak bir Kınama Mesajı yayınlayarak, “İç Hastalıkları polikliniğimizde görevli doktor arkadaşımıza bir hasta yakını tarafından yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz” denildi.

İnönü Üniversitesi Hukuk Bürosu’nun da, doktora yapılan saldırı hakkında, adli işlem başlatılması için girişimde bulunduğu bildirildi.

Olayın gelişimi

Edinilen bilgiye göre, sağlık çalışanlarına saldırıların bir kez daha Türkiye gündeminde olduğu bir dönemde, Malatya’daki olay 13 Nisan Salı günü meydana geldi.

Bir gün önce, mesai saatinin bitimine 1 saat kala, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi İç Hastalıkları Polikliniğine giderek buradaki doktordan, iki gün sonra getireceği hastasının tetkiklerinin verilmesi konusunda yardım istediği, doktorun da Muhtar H. A.’ya, ertesi günün sabahında gelip giriş açtırması amacıyla kaşeli kağıt verdiği öğrenildi.

TÖTM İç Hastalıkları Asistanının, ertesi gün acil nöbetini bitirdikten sonra hastalarını muayene etmek için polikliniğe gittiği ve sıradaki ilk hastasını içeriye aldığında, söz konusu kişinin “İlk benim hastama bak” dediği; doktorun da buna karşılık, “Hastalarımıza sırayla bakıyoruz. Bekleyin, sıranız geldiğinde sizi çağıracağım” cevabını vermesinden sonra, hasta yakınının doktora bağırmaya başladığı ve saygısız tavırlar sergilediği ileri sürüldü.

Hastasını, sırası gelmeden muayene ettirmek isteyen hasta yakını H. A.’nın, sırası geldiği için poliklinik odasında bulunan hastaların tepkisiyle de karşılaştığı ve bu tepkiler üzerine odadan çıktığı öğrenildi.

“Elini belindeki silaha götürdü” iddiası…

Sırası geldiğinde doktorun odasına giren H. A.’ya; doktorun, “Görevimi yaptığım sırada bana saygısızlık yaptığınız için hastanıza bakmayacağım. Lütfen odadan çıkar mısınız…” demesi üzerine, H. A.’nın, yine “saygısız ifadeler” kullandığı, ayrıca bir elini yumruk yaptığı, diğer elini de belindeki silahına götürerek doktorun üzerine yürümeye başladığı iddia edildi.

Olaydan haberdar edilen güvenlik görevlilerinin hızla doktorun odasına gelerek, hasta yakını H. A.’yı kontrol altına aldıkları ve sesleri duyan diğer asistanların da saldırıya muhatap olan doktoru dışarı çıkardıkları belirtildi.

Saldırıya muhatap olan doktorun, bu sırada Beyaz Kod verdiği ve olayın polise intikal etmesinden sonra, tarafların birbirinden şikâyetçi olduğu bildirildi.

Hastası diğer poliklinikte muayene edildi

Turgut Özal Tıp Merkezi’nde görevli İç Hastalıkları Asistanı’nın, hastane kurallarına uyulması ve diğer hastaların haklarına saygı gösterilmesi konusundaki uyarıları sonrasında doktora silah çekme girişiminde bulunduğu belirtilen H. A.’nın yakını olan hastanın da olaydan hemen sonra diğer poliklinikte muayene edildiği ve gerekli tıbbi hizmetin sunulduğu kaydedildi.

TÖTM Başhekimliği: “Şiddetle kınıyoruz”

TÖTM İç Hastalıkları Polikliniği’nde görevli doktorun muhatap olduğu saldırı sonrası TÖTM Başhekimliği bir mesaj yayınlayarak, “doktor arkadaşımıza bir hasta yakını tarafından yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz” denildi.

Saldırıya muhatap olan doktora hukuki alanda her tür desteğin verileceği ve olayın takipçisi olunacağının vurgulandığı TÖTM Başhekimliğinin Kınama Mesajında şöyle denildi:

“Toplumun sağlığı için bu zor günlerde mesai kavramı olmaksızın cansiperane çalışan sağlık personelimize destek olunacağı yerde bu tarz, hiçbir şekilde kabul edilmeyecek hareketler bizleri üzmektedir. İç Hastalıkları polikliniğimizde görevli doktor arkadaşımıza bir hasta yakını tarafından yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Toplumun sağlığı için bu zor günlerde mesai kavramı olmaksızın cansiperane çalışan sağlık personelimize destek olunacağı yerde bu tarz, hiçbir şekilde kabul edilmeyecek hareketler bizleri üzmektedir. Konunun takipçisi olacağımızı ve hukuki alanda her türlü destek sağlayacağımızı belirtir, mesai arkadaşımıza geçmiş olsun dileriz.”

Tabip Odası’ndan Tepki

Malatya Tabip Odası da, olaya tepki göstererek, şu açıklamayı yaptı:

“İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dâhiliye polikliniğinde Asistan Doktor meslektaşımız hasta bakmakta iken; hasta yakını olduğunu söyleyen bir şahıs sıra beklemeksizin odaya girerek hastasına hemen bakılmasını talep etmiştir. Doktor arkadaşımız 35. sırada olduklarını diğer hastalara saygılı olunmasını belirterek muayene için sıralarını beklemelerini gerektiğini hatırlatması üzerine; diğer hastaların yanında bayan doktorumuzun üzerine yürüyerek hakaret ve tehditlerde bulunulmuştur. Beyaz kod verilmesi üzerine hastanemiz güvenlik elemanları tarafından olaya müdahale edilmiş doktorumuzun güvenliği sağlanmıştır.

Bu durum Covid-19 pandemisi nedeniyle zor günler geçiren saygıdeğer milletimize kendi hayatlarını hiçe sayarak hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan hizmet eden sağlık camiamızı bir kez daha derinden üzmüştür. Sağlıkta şiddet sıradanlaşmamalı. Millete hizmet yolunda mücadele eden hekimlerimizin çalışma azmi yıpratılmamalı. Artık şiddete uğrarım kaygısı hekimlerimiz için bir tehdit unsuru olmamalıdır.

Bu vesile ile bir kez daha haykırıyoruz! Sağlıkçılara yapılan bu şiddete son verelim. Saldırganlara en üst limitten ceza verilmesini talep ediyoruz. Sağlıkta şiddet yasasının bir an önce revize edilerek taviz vermeden uygulanmasını talep ediyoruz.

Malatya Tabip Odası olarak meslektaşımıza yanında olduğumuzu bildiriyor geçmiş olsun diyoruz. Olayı bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Sağlıkta şiddet sadece sağlık çalışanları için değil, toplum sağlığı için de büyük bir risk olduğunu hatırlatıyoruz.”

Güler HAZAR, malatyahaber.com

Editör: TE Bilisim