Anayasa Mahkemesi (AYM) 4 Temmuz 2019 tarihinde CHP’nin açtığı iptal davasında  657 Sayılı Kanunun 48/8 maddesindeki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kuralını Anayasaya aykırı bularak iptal etmiştir.

Anayasa Mahkemesi (AYM),  657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun memurluğa alınma şartlarını  düzenleyen  48. maddesinin 8. bendini  iptal etti. İptal edilen kural, OHAL ilanı sonrasında getirilmişti ve bütün kamu görevlerine atanacaklar yönünden “güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmasını” öngörüyordu.

Bu kapsamda  güvenlik soruşturmasından geçemeyen 1 Ocak 2019'a kadar 720 hekim bulunmaktadır. Ancak bu sayının 2019'da yapılan yeni mezun ve DHY alımları ile artığı ancak tam sayısı bilinmemektedir. Hekim dışı sağlık personellerinden ise basına açıklanmış net bir  '' güvenlik soruşturmasına takılan '' sayısı yoktur.

Anayasa Mahkemesinin kararları, yasama, yürütme,yargı, idare, gerçek kişi ve tüzel kişileri doğrudan ilgilendirmekte olup bağlayıcı hükümdedir. 

Konu yeni bir gelişme olduğu için henüz işe alımlarla ilgili açıklama gelmemiştir. Muhtemelen bu hafta kurumlar güvenlik soruşturmasından daha önce geçemeyenlerle ilgili nasıl bir yol haritası çizeceğini belirleyeceklerdir.  Ayıca kararın açıklanmasından sonra mevcut güvenlik soruşturmalarının yapılmaması bekleniyor. 

Editör: TE Bilisim