Genel Sağlık İş Sendikası tarafından yapılan açıklama;

Manisa’da bir Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nda, “acil tıp teknisyeni” olarak görev yapmakta olan üyemiz tarafından, Sendikamız Genel Sağlık-İş’e yapılan başvuruda, “ilgili Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda boş sürücü kadrosu bulunmamasına rağmen 696 sayılı KHK ile “sürücü” olarak 112 sistemine dahil edilen 2 adet sürücü bulunduğu; bu sürücülerin, istasyonlara atanma sürecinde, 2018 yılında görev yapmakta oldukları istasyonların baz alındığı; söz edilen sürücülerin, kurum tarafından yapılan geçici görevlendirmelerden muaf tutulduğu; bahsi geçen sürücülerin, üyemizin görevli bulunduğu istasyonda görev yapması ve geçici görevlendirmelerden muaf tutulması nedeniyle, kendisi de dahil olmak üzere kadrolu acil tıp teknisyenlerinin sürekli olarak, diğer Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarına geçici görevle görevlendirildiği” belirtilmiştir.

Personel Dağılım Cetveli’nde bulunmamasına rağmen üyemizin görevli olduğu ASHİ’ye, sürekli işçi statüsüyle sürücü ataması yapılıp, söz konusu statüyle görev yapan işçiler, diğer ASHİ’lere geçici görevle görevlendirilmezken, üyemiz ve aynı statüdeki sağlık çalışanlarının, diğer ASHİ’lerde geçici görevle görevlendirilmesi, kamu yararı ve hizmet gereklerine, hukuka ve yasaya açıkça aykırıdır.

Anayasa’nın “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10. maddesinin 1. fıkrası, “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.”, 4. fıkrası, “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” ve 5. fıkrası ise, “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” şeklindedir.

Görevli bulunduğu kurumda boş sürücü kadrosu olmamasına rağmen farklı bir statüye tabi şekilde, üyemizin görevli bulunduğu kuruma atanarak, geçici görevlendirmeden muaf tutulan sürücülerin bulunması nedeniyle “üyemizin geçici görevlendirilmesine” dair idari işlemin iptali istemiyle Manisa 1.  İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılmıştır. Açılan davada, “Sendikamız üyesi acil tıp teknisyeninin “ayrımcılığa” tabi tutulduğu, “eşitlik ilkesinin ihlal edildiği”, dava konusu idari işlemin, “çifte standart” niteliğinde olduğu” belirtilmiştir.

Dava konusu edilen idari işlemle ilgili durum ve uygulama, “aynı görevleri ifa eden sağlık çalışanlarını” sınıflara ayırmakta, eşitlik ilkesini ihlal edici idari işlemlerin önünü açmakta ve üyelerimiz üzerinde “mobbing” baskısı kurularak, mağduriyetine neden olunmaktadır. Eşitler arasında eşitsizliğe karşı durmak, üyelerimizi mobbing baskısı altında ezdirmeyerek, hukuka aykırı idari işlemlere karşı ilgili kişi ve kurumlara başvurarak, üyelerimizin sorunlarının kısa bir süre içerisinde çözülmesini sağlamak, Sendikamız Genel Sağlık-İş’in temel ilkelerindendir. Genel Sağlık-İş, üyelerinin maruz kaldığı tüm baskılara karşı mağduriyetinin giderilmesini sağlamak adına gerekli tüm işlemleri gerçekleştirmektedir ve gerçekleştirecektir.

Dr. Derya Uğur
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı

Editör: TE Bilisim