Osman Çaklı

UŞAK – Covid-19 kapsamında dünyada ve Türkiye’de büyük özveri ile çalışan ve özel bir saygının atfedildiği sağlık çalışanlarının, son zamanlarda uğradığı şiddetle gündeme gelmesinin ardından Uşak’taki bir özel hastanede hak gaspına uğradıkları öğrenildi. Sigortalarının yapılmadığını ve yönetim tarafından mobbing uygulandığını, hastanenin pandemi servisinde görevli hemşire anlattı.

HAFTALIK İZİNLER İPTAL EDİLDİ

Güvenlik nedeniyle adının açıklanmasını isteyen hemşire, yaşanılan sürecin kendileri açısından kaygı verici olduğunu, pandemi ile mücadele sürecinde psikolojik olarak zorlandıklarını, bunun üstüne mobbing ve hak gaspının yaşanmasıyla birlikte işlerine konsantre olmadıklarını belirterek süreci şu cümlelerle aktardı:

“İlk olarak haftalık izinlerimiz kaldırıldı. Hassas bir dönemde olduğumuz için bir sorun çıkarmak istemedik. Akabinde mobbing uygulamaları başladı. Sürekli olarak ‘Çalışıyorsanız çalışın, çalışmıyorsanız çekip gidin’ gibi cümleler kullanılıyor.”

‘Kısa Çalışma Ödeneği’ uygulamasına haberleri olmaksızın bir ay önce geçirildiklerini ve durumun Haziran sonuna kadar süreceğini bildiren hemşire, “Bize bir bildirim dahi yapılmadan Kısa Çalışma Ödeneği’ne tabii olduğumuzu bir ay sonrasında öğrendik. Bu uygulamaya geçtikten sonra çalışma düzeninde bir değişiklik olmadı. Oysa ay boyu 22-23 saat sonucunda bir hak edişimiz oluyor. Ancak biz 152 saat çalıştık. Ayın yarısının da sigorta primleri yatırılmadı. Bunu da e-devletten öğrendik. Hastane yönetimine durumu ilettik, biraz gergin tartışmalar yaşandı. Bize ek olarak 500 TL ödeme yapacaklarını söylediler fakat bir ödeme yapılmadı. Çalıştığımız halde şu an kısa çalışma ödeneğine tabii tutulduğumuzdan aktif görünmüyoruz. Ücretsiz izine çıkarılan temizlik personeli dışında şu an çalışan iki kişi var ve bu insanlar bütün hastane ile ilgileniyor, iş yükleri çok ağır” diye konuştu.

Pandemi servisine çekildikten sonra çok sayıda şüpheli ve pozitif hastalarının olduğunu ve hastanede üst düzey bir çaba sarf edildiğinin altını çizen, özel hastane hemşiresi, ölümcül virüsle yüz yüze iken bu tarz sorunların yaşanmasının kendilerini kötü etkilediğini belirterek maaşlarının kamu hastaneleri ile eşit seviyeye getirilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim