Gebelik yani hamilelik dönemi her anne için çok özel ve önemli bir süreçtir. Bazı anne adayları bu süreci oldukça zor geçirirken bazı anne adayları da daha kolay geçirebilir.

Hamilelik sürecinin takibi her iki durumda da çok önemlidir. Hamilelik süreci kolay geçen bir anne adayı da kesinlikle rutin kontrollerini yaptırmalı ve mutlaka hamilelik takip sürecine uymalıdır. Konu ile ilgili merak edilenleri Gaziantep jinekolog Op. Dr. Abdullah Göymen’e sorduk.

Gebelik Takibi Ne Zaman Başlar?

Çocuk sahibi olmak için tedavi gören bireylerde hamilelik süreci ve gebe kalma için yapılan takipler çok önceki aşamalarda başlar ve hamilelik başladıktan sonraki süreçte doğuma kadar devam eder.

Herhangi bir tedavi görmeyen veya tedavisi sonuçlanmış olan bireylerde hamilelik süreci gebeliğin öğrenilmesinden itibaren doğuma kadar devam eden detaylı bir süreçtir. Kan testi ve idrar testi ile hamilelik durumu netleştirilir ve ardından belirli bir süre sonra ultrason görüntüleri izlenebilir. Bu aşamada aynı zamanda dış gebelik gibi gebelikle alakalı bir sağlık sorununun olup olmadığı tespit edilir.

Gebelik Takibi Hangi Süreçleri Kapsar?

Gebelik takibi geniş ve kapsamlı bir süreçtir. Her anne adayında bu süreç farklılık gösterebilir. Bu farklılıkları anne adayının veya bebeğin sağlık durumları belirler. Ancak genel olarak takip süreçleri şu şekilde ilerlemektedir;

  • Gebeliğin olup olmadığı kan ve idrar testleri ile kesinleştirilir.
  • Dış gebelik, düğüş riski gibi durumlarda bu aşamada belli olur.
  • Gebelik kesinleşmesinin ardından 2 hafta sonra ultrason görüntüleri izlenebilir.
  • Hamileliğin ilk 3 ayında 2 haftada bir rutin kontroller devam eder.
  • İlk 3 ayın ardından herhangi bir problem yoksa rutin kontroller ayda bir şeklinde devam eder.

Bu süreçlerin belirli haftalarında özel tekniklerle bebeğin herhangi bir genetik veya farklı bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamak adına tersler yapılır.

Hangi Sıklıkla Olmalıdır?

Gebelik takibi sıklığını belirleyen bir çok farklı durum vardır. İlk 3 ay düşük riski veya bebeğin tutunma durumundan dolayı testler belirli sıklıklarla devam eder. Ardından takip sıklığı biraz daha genişleyebilir. Bu aşamada önemli olan anne adayı ve bebeğin sağlık durumudur.

Eğer anne adayının kalıtsal veya genetik ya da düşük riski gibi durumlar varsa takip süreci sıklıkla devam edecektir. Anne adayının normalden zayıf veya kilolu olması, normalden uzun veya kısa boylu olması bile bu sıklıkları belirleyecek olan faktörler arasındadır.

Gebelik Takibine Uyulması Zorunlu Mudur?

Gebelik hali anne adayı için çok zor veya kolay geçebilir. Ancak hangi durumların risk oluşturup oluşturmayacağı kesinlik ifade etmeyebilir. Anne adayı ilk aşamada kolay bir süreç geçiriyorsa ve gebelik takibi sıklığına uyum sağlamıyorsa daha sonraki aşamada birçok sorunla karşılaşması mümkün olacaktır.

Bu gibi tehlikeli durumların engellenmesi için anne adayının mutlaka bu gebelik takibini düzenli olarak yaptırması ve doktorunun önerileri doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim