Ekim 2020’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından getirilen yüzde 25 feragat şartını kabul eden bazı firmalar ödemelerini 2 taksit halinde ve feragatli olarak alırken, feragat yapmayı kabul etmeyen firmalar hiçbir ödeme alamadı. Ekim 2020’den bugüne dek 10 aylık süreçte alınan yeni ürünlere ödeme yapılmazken, sektörün devletten alacağı 15 milyar TL’yi aştı. Yerliler ödeme beklerken, meydan Amerikalılara bağlı firmalara kaldı.

ESKİ BORÇLARA FERAGAT, YENİ BORÇLARA ÖDEME YOK

Kamu hastanelerine medikal ürün tedariki sağlayan firmaların ekonomik sorunları halen devam ediyor. 4 Ekim 2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından firmaların o güne kadar olan alacaklarından yüzde 25 oranında feragat etme şartı getirilmişti. Bakanlık tarafından şirketlere yapılan feragat baskısının ardından bazı medikal firmaları feragat etmeyi kabul etmiş ve o güne kadar olan alacaklarını yüzde 25 daha az ve iki taksit halinde almıştı. Ancak feragat krizinin ardından geçen 10 aylık dönemde kamu tarafından yapılan yeni alımların ödemeleri yapılmadı. Ekim 2020’den bugüne dek 10 aylık süreçte alınan yeni ürünlere ödeme yapılmazken, sektörün devletten alacağı 15 milyar TL seviyesine ulaştı.

‘FERAGATİ MECBURİYETTEN KABUL EDENLER OLDU’

Ekim ayından bugüne feragat yapan firmaların 10 aylık, feragat yapmayan firmaların ise 19 aylık alacaklarının olduğunu belirten TÜMDEF Genel Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı,  “Koşullar karşısında kredi, maaş, vergi ödemelerini yapabilmek, pandemiyle mücadeleye destek olmak adına süreci mecburen kabul eden sektör yine feragatten önce olduğu gibi alacaklı. Ekim’den bu yana geçen 10 aylık süreçte kamu yeni yapılan alımlara kuruş ödeme yapmadı ve alacak 15 milyar TL’ye çıktı” dedi.

‘BORÇLAR BİRİKTİ YATIRIMLAR DURDU’

Kamunun, Devlet Malzeme Ofisi vasıtasıyla sektörü kısa vadeli alım noktasında kullandığının altını çizen Delikanlı, sektöre verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.

Delikanlı, “Feragat yapmayan daha doğrusu yapamayan kesim ise 19 aydır tahsilât yapamıyor. 9 milyar TL Devlet Malzeme Ofisi, 4 milyar TL kamu hastaneleri, 2 milyar TL de üniversite hastanelerinden kalan borç inatla ödenmiyor. Meydan artık Amerikalılara bağlı firmalara kalmış durumda. Tedarik kısıtlı, temin zorlu ancak basına yansıtılmıyor. Yeni ürünler raflara konulamıyor, yatırımlar durdu, ihracat talebi var ama hammadde alacak para yok” diye konuştu.

Kamu hastanelerine medikal ürün tedariki sağlayan firmaların ekonomik sorunları halen devam ediyor. 4 Ekim 2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından firmaların o güne kadar ki alacaklarından yüzde 25 oranında feragat etme şartı getirilmişti. Bakanlık tarafından şirketlere yapılan feragat baskısının ardından bazı medikal firmaları feragat etmeyi kabul etmiş ve o güne kadar olan borçlarını yüzde 25 daha az olacak şekilde ve iki taksit halinde almıştı. Ancak feragat krizinin ardından geçen 10 aylık dönemde kamu tarafından yapılan yeni alımların ödemeleri yapılmadı.

FERAGATİN ARDINDAN ALACAK 15 MİLYAR TL’YE ÇIKTI

Geçmiş dönemde getirilen feragat şartı ile 19 milyar TL olan alacak tutarı 4’te 1 oranında eritilmiş olsa dahi feragat şartının getirildiği Ekim 2020’den bugüne kadar geçen 10 aylık süreçte alınan yeni ürünlere ödeme yapılmazken, sektörün devletten alacağı 15 milyar TL’ye ulaştı.

BORÇLAR BİRİKTİ YATIRIMLAR DURDU

Kamunun Devlet Malzeme Ofisi vasıtasıyla sektörü kısa vadeli alım noktasında kullandıklarının altını çizen Delikanlı, “Feragat yapmayan daha doğrusu yapamayan kesim ise 19 aydır tahsilât yapamıyor. 9 milyar TL Devlet Malzeme Ofisi, 4 milyar TL kamu hastaneleri, 2 milyar TL de üniversite hastanelerinden kalan borç inatla ödenmiyor. Ya da bir aylık ödemeler yapılıyor ama ödenen tutar maaşlara bile yetmiyor. Yani meydan artık kızdıkları Amerikalılara bağlı firmalara kalmış durumda. Tedarik kısıtlı, temin zorlu ancak basına yansıtılmıyor. Sektörde borç faizleri birikti, yeni ürünler raflara konulamıyor, yatırımlar durdu, ihracat talebi var hammadde alacak para yok” diye konuştu.

FERAGATİ MECBURİYETTEN KABUL EDENLER OLDU

n Ekim’den bugüne feragat yapan firmaların 10 aylık, feragat yapmayan firmaların ise 19 aylık alacaklarının olduğunu belirten Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Genel Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, sektörde bulunan firmaların bir kısmının feragati mecburen kabul ettiğini kaydederek, “Koşullar karşısında kredi, maaş, vergi ödemelerini yapabilmek, pandemiyle mücadeleye destek olmak adına süreci mecburen kabul eden sektör yine feragatten önce olduğu gibi alacaklı. Ekimden bu yana geçen 10 aylık süreçte kamu yeni yapılan alımlara kuruş ödeme yapmadı ve alacak 15 milyar TL’ye çıktı” dedi.

Kaynak: Milli Gazete

Editör: TE Bilisim