Eskişehir Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimliği, hayata geçirdiği uygulamayla kadın personellerine büyük kolaylık sağlıyor. Türkiye’de ilk defa Eskişehir’de hayata geçirilen uygulamada başhekimlik doğum yapan anneleri nöbet muafiyetleri olduğundan 112 Acil Sağlık birimlerinin ‘Anne’ istasyonlarına transfer ediyor.  520 çalışanın bulunduğu Eskişehir 112’nin yüzde 20’sini anneler oluştururken, 56 yeni anne olmuş 112 personeli ile 3 ‘Anne İstasyonu’ çalıştırılıyor. Burada tamamı annelerden oluşan 112 Acil Sağlık çalışanları çoğunlukla bebek ve çocuk vakalarına giderek, hastaneler arası nakil işlemlerini yapıyor.

İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Veli Görkem Pala, “Türkiye genelinde ilk defa Eskişehir’de uyguladığımız ve tamamen Eskişehir’e ait bir proje. Yeni anne olmuş çalışanlarımız nöbet muafiyetleri dolayısıyla 24 saat nöbete devam edemiyorlar. Dolayısıyla onları gündüz değerlendirmemiz gerekiyor. Biz 3 ayrı istasyon kurduk. Bunların hepsine Odunpazarı 10 kırmızı anne, Odunpazarı 10 siyah anne dedik. Önce Eskişehirspor’un renkleriyle başladık. Daha sonra ihtiyaç hâsıl olduğunda Odunpazarı 10 mavi istasyonumuz da açıldı. Şu anda 3 tane anne istasyonumuz var. İstasyonlarımızda yeni annelerimiz var. Annelerimiz daha çok bebek ve çocuk vakalarına gidiyorlar. Onların hastaneler arasındaki nakilleri ve eden hastaneye nakillerini gerçekleştiriyorlar. Bu arada hem hasta yakını annelerimiz birbirlerini daha iyi anlıyorlar. Zaman zaman burası tam bir çocuk bahçesi gibi oluyor. Çocukları ile birlikte geldikleri zaman oluyor. Biz bu durumdan çok mutluyuz. Onlarda bu şekilde çalışmaktan çok mutlu. Hem biz onlardan faydalanıp katma değer üretiyoruz, hem şehrimiz onlardan hizmet alıyor, hem de onlar kendilerini değerli hissediyorlar ve hiç zorlanmadan kendi mesleklerini yapmaya devam ediyorlar” şeklinde konuştu.

112 istasyonunda çalışan 2 çocuk annesi Paramedik Naile Çetin uygulamayla sahadan uzak kalmadıklarını söyleyerek, “Ben yararlı buldum. Süt izinlerimize göre 3 ayrı istasyonumuz var. Orada çalışıyoruz. Sahadan uzak kalıyoruz. Aktif olarak kendi birimimizde görev yapabiliyoruz. Çocuklarımıza vakit ayırabiliyoruz. Saatinde girip saatinde çıkıyoruz. Yararlı buluyorum. Ben aktif sürücü değildim kendi birimimde. Burada bana kattığı şey sürücülük yapıyor olmam. Diğer gelecek kişiler için de. Bizim zamanımız dolunca biz de buradan gideceğiz. Bizim yerimize gelecek anneler farklı birime gidip çalışmayacaklar. Kendi birimlerinde çalışacaklar. Kendi işlerini yapacaklar. Kendi birimimizde, kendi arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Bize bu faydası oldu” şeklinde konuştu.

112 istasyonunda çalışan 9 aylık bebek annesi Paramedik Sibel Bakış ise, “Anne istasyonu açıldığı için bizim için avantajı çok büyük. Her istasyonun saatine göre de ayarlandığı için giriş çıkış saatimizi biliyoruz. Bu bizim için çok büyük avantaj oldu. Bebeğimiz 2 yaşına gelene kadar nöbet muafiyetimiz var. Hepimiz anne olduğumuz için birbirimizi anlıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim