Kamu görevlilerine, her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaya ya da sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eş nedeniyle her ay ödenen aile yardımının miktarı artacak.

2020 ve 2021 yıllarına ilişkin olarak kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları konusunda çeşitli belirlemeler içeren 2019/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararıyla, çalışmayan eşten dolayı yararlanılan aile yardımı ödeneği göstergesinin artırılmış olması, kapsamdaki kamu görevlilerinin aylık ücretlerinde 15 Ocak 2020 tarihinden geçerli olarak ilave artışa neden olacak.

Eş için aile yardımı ödeneği artacak

Eş için aile yardımı ödenmesinde esas alınan "2134" gösterge rakamı, 2020 Ocak ayından itibaren "2273" olarak uygulanacak.

Bu artış, 2020 yılı ilk yarısındaki aylarda kamu görevlilerinin aylık net maaşının en az "20 TL" atması anlamına geliyor.

1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olarak katsayıların %4,31 artacağını varsaydığımızda; aile yardımı göstergesi artmamış olsaydı kamu görevlileri 2020 Ocak ayında 308 TL eş için aile yardımı alacaklardı. Yapılan artışla, eş için 328 TL aile yardımı almış olacaklar. (enflasyon farkı %0,31’den fazla olması halinde eş için ödenen aile yardımı miktarı da daha fazla olacaktır)

Memurlar eş için aile yardımına nasıl hak kazanıyor?

Her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eş (resmi nikahlı) nedeniyle memura, her ay eş için aile yardımı ödeniyor.

Geçici bir süre için bile olsa, menfaat karşılığı çalışan veya sosyal güvenlik kurumundan aylık alan ya da aylık almamakla birlikte ticari sayılabilecek bir faaliyet yapmak üzere sosyal güvenlik kurumuyla (isteğe bağlı sigortalılık hariç) ilişkilendirilen eş için, bu durumları devam ettiği sürece aile yardımı ödenmiyor.

Eş için aile yardımı ödeneğine, evlenme tarihini (resmi nikah tarihi) takip eden ay başından itibaren hak kazanılırken, memurun bu konudaki beyan tarihini izleyen aybaşından geçerli olarak yardım ödemesi yapılıyor.

Öte yandan, eşin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaya başlaması, eşin sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan başlaması, eşin ölümü ve boşanma gibi durumlarda, olayın gerçekleştiği tarihi izleyen aybaşından itibaren, eş için ödenmekte olan aile yardımı artık ödenmiyor.

Bazı durumlarda eş için aile yardımı ödenip ödenmeyeceği

**Aylıksız izindeki eş: Herhangi bir sebeple (doğum, askerlik, eğitim ve diğer haller) aylıksız izin kullanan ve izinli olduğu dönemde menfaat karşılığı çalışmayan veya sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eş nedeniyle, memur söz konusu dönemlerde aile yardımı alabiliyor.

**Staj yapan eş: Eğitim görmekte iken ya da bir meslek edinmeye yönelik olarak belirli süreli staj yapan veya çıraklık eğitimi alan ve bu çalışmalar nedeniyle gelir elde edip sosyal güvenlik kurumuyla da ilişkilendirilen eş nedeniyle, memurun söz konusu dönemlerde aile yardımı alabileceğini değerlendirmekteyiz.

**İşsizlik ödeneği alan eş: İşsizlik ödeneğinden yararlanma halinin sosyal güvenlik kurumuyla ilişkilendirme ya da aylık alma şeklinde değerlendirilemeyeceğini ve bu nedenle de işsizlik ödeneği almakta olan eş için memurun aile yardımı alabileceğini düşünmekteyiz.

Memurunyeri.com

Editör: TE Bilisim