Yalova’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile uğraşta ön safta görev yer hemşireler, salgınla gayrette herkesi hassas olmaya ve kurallara uymaya çağırdı.

Yalova Devlet Hastanesi Kovid-19 Ağır Bakım Servisinde görevli hemşire Neslihan Fazilet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgınla uğraş ederken virüse yakmekandığını söyledi.

13 yaşında kızı, 3 yaşındaki oğlu ve eşiyle çok sıkıntı bir süreç yaşadıklarını belirten Fazilet, hala salgının kendilerinde bıraktığı tesirin izlerini taşıdıklarını lisana getirdi.

Salgın sürecinde aylarca konuta gidemediklerini, çocuklarıyla görüşemediklerini anlatan Fazilet, “Tabii ki bu süreçte tükendiğimiz mekanler oldu. Eşimle birlikte hastyerdık ancak hiç inancımızı yitirmedik. En berbatı eşimin de hastyerması oldu.” diye konuştu.

– “En berbatı kızım kapının akabinde ‘Anne lütfen ölme’ dediği zamandı”

Virüse yakmekandıktan sonra eşiyle tedavi gördüklerini tabir eden Fazilet, kendisinin süreci çok problemli atlattığını tabir etti.

40 derece ateş, şiddetli eklem ağrıları ve teneffüs sorunuyla süreci geçirdiğini anlatan Fazilet, şöyle konuştu:

“En berbatı kızım kapının akabinde ‘Anne lütfen ölme’ dediği vakitti. O küçücüktü ve sarılacak bir omuzu dahi yoktu zira babası da hastaydı. Maalesef Kovid yalnız bir hastalık. Kimse ölmeyi, aralı ölmeyi hak etmiyor. İnancımızı yitirmedik. Güzelleşip tekrar tıpkı formda misyonumuzun başına döndük. Bir daha yakmekanmaktan korkuyorum zira nasıl geçireceğimi bilmiyorum.”

Fazilet, bu süreçte oğluna kızının baktığını söyledi.

-“Bizler onlara nefes olabiliyorsak, onlar da bize umut olsunlar”

İnsanlardan sıhhat çalışanlarının üzerlerindeki yükü kaldırmalarına yardımcı olmalarını isteyen Fazilet, bu manada maske, ara ve hijyen kurallarına uyulmasını istedi.

Herkesten kurallara uymalarını isteyen Fazilet, şunları kaydetti:

“Kurallara uysunlar ve biraz da bizi düşünsünler. Biraz biz olsunlar. Bizler onlara nefes olabiliyorsak, onlar da bize umut olsunlar. Kanatsız değil, kanatlı melek olalım. Kanatlarımız onlar olsun. Tek ricamız bu onlardan. Cephede askerler savaşırken Nene Hatunlar da vatanı korumuşlar. Biz boşuna canlar vermeyelim. Hiçbir şey boşa olmasın.

Dönüp gerimize baktığımızda bir güç, kuvvet hissedelim istiyoruz. Bunun için biraz bizi düşünürlerse memnun olacağız. Ağır bakımda yatan hastalarımız bazen taleplerde bulunuyorlar. Karantinada oldukları için temin edemediklerimiz oluyor. Grup olarak konutlarımızda kek, çorba, börek üzere isteklerini yapıp getirmeye çalışıyoruz. Bunu canı yürekden yapıyoruz. Umarım bir daha tıpkı şeylerle karşılaşmayız. Biz umutlarımızı yitirmedik. Yalnızca takviye bekliyoruz. “

Merkez Toplum Sıhhati Merkezinde vazifeli hemşire Hanife Yakar ise 11 Mart’tan itibaren salgınla gayret kapsamında görev yaptığını söyledi.

Filyasyon grubunda görevli olduğunu ve temaslı bireylerle daima irtibat halinde olduğunu anlatan Yakar, konuşmasını şöyle tamamladı:

Sağlık çalışanları olarak hepimiz nitekim çok yorulduk, çok üzüldük. Birçoğumuz yakınlarını kaybetti. Anne, babasını kaybedenler oldu. Ben de Kovid nedeniyle kuzenimi kaybettim. Maalesef tedbirsizlik bizi hala çok yoruyor. Her gün alandayız. Problemli bir süreç ve bu süreçte bizi dinlendirecek tek şey, herkesin önlemlere uyması. Aslında müspet hadiselere şunu sormak istiyorum, ‘Cebinizde bir silah olsaydı sokağa çıkar, herkese ateş eder miydiniz?’ Zira müspet olaylar sokağa çıkıp dolaşmaya devam ettiği sürece tanıdık, tanımadık herkese adeta silahla ateş ediyorlar. Birtakım beşerler bu yüzden ölüyor, kimileri da yaryerıyor. Ya da ‘sokakta ateş eden bireyler olduğunu bilseydiniz yeniden de sokağa çıkmaya devam eder miydiniz? Sizi koruyan maske ve aralık üzere bir çelik yeleği takmamakta ısrar eder miydiniz? Bunu bir düşünmelerini istiyorum. Biz sıhhat çalışanları artık çok yorulduk. Bizim için değil, kendiniz ve sevdikleriniz için maske takın.”

Salgın sonuna kadar alanda çalışmalara devam edeceklerini belirten Yakar, salgının fakat kurallara uyarak yenilebileceğini kelamlarına ekledi.

Editör: TE Bilisim