Önce çıkış sonra emeklilik

Emeklilik dilekçesi vermeden önce dikkat dilmesi gerekenler. Çalışırken emeklilik imkânı bulunmadığı için önce çıkış yapmak gerekiyor.

Emeklilik için eskisi kadar olmasa bile yine de bazı bürokratik işlemler yapmak gerekiyor. Eskiden bu işlemler çok daha uzun ve zordu. Yakın bir gelecekte emeklilik iş ve işlemlerinin tamamen e-devlet üzerinden yapılması gündemde. Böylece hem zaman hem kağıt israfı bitecek. Mevcut düzenlemelere göre özel sektöre ait işyerlerinde geçen çalışmaları nedeniyle sigortalılara yaşlılık sigortasından aylık bağlanabilmesi için, sigortalıların çalıştığı işten ayrıldıktan sonra tahsis talebinde bulunmaları gerekiyor. Aylık bağlanabilmesi için, aylık başvurusunda bulunan sigortalının, işten ayrılış bildirgesinin işveren tarafından kuruma gönderilmesinden sonra aylık bağlama işlemi sonuçlandırılır. Aylığa hak kazanmış ve aynı ay içinde olmak kaydıyla, aylık bağlanması talep tarihinden sonra işinden ayrılan sigortalıların talepleri de geçerli sayılır.

Sigortalıların aylıkları, tahsis talebini takip eden ay başından başlatılır. Yani özel sektör için ayın 1'i, kamu sektörü için 15'inden itibaren. Bunun için de başvurunun SGK'ya intikal tarihi önemlidir. Sigortalılarca adi posta yolu veya kargo ile veya kuruma doğrudan yapılan yazılı başvurularda, aylık bağlanması talep tarihi olarak dilekçenin kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih, taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT kargo ile gönderilen taleplerinde ise dilekçenin postaya verildiği tarih, kuruma intikal tarihi olarak kabul edilir. Mesela tahsis talebi SGK'ya 31 Kasım'da intikal edenlerin aylıkları 1 Aralık'tan itibaren başlarken, talebi 1 Kasım'da intikal edenlerin aylıkları 1 Aralık’tan itibaren başlatılır. 1 günlük gecikme 1 aylık maaşa mal olabilir. SGK işten ayrılma bildiriminin İşten Ayrılış Bildirgesi ile yapılmasını yeterli kabul etmekte. Ancak işverenin bu bildirimi yapmak için 10 günlük süresinin olması zaman zaman mağduriyetlere neden olabilmektedir. Bu nedenle, emeklilik nedeniyle işten ayrılan kişi, İşten Ayrılış Bildirgesi'nin, 10 günlük süre beklenmeden, bir an önce verilmesini işvereninden talep etmelidir. Bu bildirgede işten çıkış kodu "emeklilik" olmalıdır.

Editör: TE Bilisim