Egitim Arastirma Hastanesi Bashekim yardimcisi Dr. Leman Acun Delen, her yil binlerce insanin organ bagisini bekledigini ve organ bagisinin hayat kurtardigini belirterek, “ Suanda ülkemizde yaklasik 25 bin civarinda insan organ beklemekte. Bunun 22 bin civari böbrek nakli, 2 bin civari karaciger, yaklasik bin civari da kalp nakli beklemekte. Organ bagisini bekleyen 22 bin böbrek hastasi kurtarilabilir durumda. Çünkü böbrek ve karaciger naklinde canli dönerden de nakil olabildigi için önemli” dedi.

“Ülkemizde 350 bin civarinda organ bagisi bulunmakta”

Organ bagisi noktasinda insanlari duyarli olmaya davet eden Delen, "Ülkemizde her yil 3- 9 Kasim organ bagisi haftasi olarak kutlanmakta. Biz de bu vesileyle halkimizi organ bagisi ile ilgili bilgilendirmek amaciyla standimizi kurduk. Organ nakli için çok uzun yillar emek verildi.

Suanda 350 bin civarinda organ bagisi bulunmakta. Hastanemizde de organ bagisi, birimimiz var. Organ bagislarini usulüne uygun bir sekilde yapmaktayiz. Bütün vatandaslarimizi bu konuda duyarli olmaya davet ediyorum. Organ bagisi etkinlikleri kapsaminda bir kisiye nefes olmak, umut olmak anlaminda organ bagisi yapmaya davet ediyorum. Organ bagisi stantlarimiza bekliyoruz" seklinde konustu.

Öncelikli hedeflerinin donör bagisi ve kadavra bagisini arttirmak oldugunu vurgulayan Delen, "Öldükten sonra toprakta çürüyecek organlarimiz baska insanlarin hayatlarini kurtarabilir. Bu sekilde düsünüp empati yapilip hem canli donör bagisi hem de kadavra bagisini artirmamiz öncelikli hedefimizdir. Organ bagisinin önemine Diyanet Isleri Baskanligi da caiz olarak belirtti.

Bu konuda vatandaslarimizin sorusuna da açiklikla cevap vermekteler. Organ bagisi hayat kurtarir. Binlerce bekleyen hasta var” diye konustu.(Beyaz Gazete)

Editör: TE Bilisim