Sağlık Bakanlığı, piyasada bulunmadığı iddia edilen ilaçlara yönelik İstanbul'da bir ecza deposu ile bazı eczanelerde denetim gerçekleştirdi.

Bakanlığa bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), son günlerde bazı medya kuruluşlarında yer alan haberlerde, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bazı ilaçlara erişilemediği yönündeki iddialar üzerine harekete geçti. Türkiye genelindeki ilaç firmaları, ecza depoları ve eczanelere yönelik denetimler sıklaştırıldı.

KARŞILAŞTIRMALAR YAPILIYOR

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı denetmenleri, Bağcılar'da bulunan bir ecza deposunda denetim yaptı. Hastaların kritik ilaçlara erişemediği iddiaları kapsamında yürütülen denetimde, depoda kritik ilaçların bulunup bulunmadığı, İlaç Takip Sistemi (İTS) ile depodaki fiziki stok durumunun uyumlu olup olmadığı kontrol edildi.

Ayrıca, İTS'ye gerekli kayıt ile bildirimlerin zamanında ve tam olarak yapılıp yapılmadığı, hastalara verilen hizmette aksama olup olmadığı ve ürünlerin muhafaza koşullarının kontrolü de yapıldı.

ECZACILARA İTS UYARISI

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü personeli, Bağcılar, Güngören ve Esenler'de bulunan bazı eczanelerde denetim yaptı. Denetimlerde, eczanelerdeki İTS'ye kayıtlı bazı ilaçların sayısı ve mevcut fiziki stok durumları karşılaştırıldı.

İTS kayıtları ile stokları arasında farklılık olduğu tespit edilen eczanelerle ilgili tutanak tutuldu. Eczacılara, "satışını yaptıkları ilaçlara ilişkin İTS bildirimlerini tam ve zamanında yapmaları" konusunda uyarılarda bulunuldu.

Vatandaşların ilaçlara erişimde sıkıntı yaşamaması ve ilaç tedarikinin kesintisiz sağlanması için Sağlık Bakanlığı TİTCK müfettişleri, ürün denetmenleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince 81 ilde yapılan denetimlerin artarak devam edeceği belirtildi.

BAŞKENTTE DE BİRÇOK NOKTADA DENETİM

Bu kapsamda Ankara'da da birçok noktada denetim yapıldı. TİTCK denetmenleri tarafından önce Altındağ'da bulunan ilaç firmasının deposuna denetim gerçekleştirildi, ilaçların stok durumları kontrol edildi. Firmadan istenen belgeler incelemeye alındı. İnceleme sonunda uygunsuzluk belirlenmesi durumunda idari yaptırım uygulanacağı belirtildi. Eczane denetimlerinde ise öncelikle İlaç Takip Sistemi kayıtları ile eczanelerin stok durumları karşılaştırıldı. Denetim sürecinin tamamlanabilmesi için eczacılardan da bilgi talep edildi.

81 İLDE DEVAM EDECEK

TİTCK denetmenleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, hastaların kritik ilaçlara erişemediği iddiaları çerçevesinde yürütülen denetimlerde kritik ilaçların bulunup bulunmadığı, İlaç Takip Sistemi ile fiziki stok durumunun uyumlu olup olmadığı, gerekli kayıt ve bildirimlerin zamanında ve tam olarak yapılıp yapılmadığının kontrolünü sağlıyor. Ayrıca hastalara verilen hizmette aksama olup olmadığının, ürünlerin muhafaza koşullarının yeterliliğinin tespiti de yerinde gerçekleştiriliyor. Kurum müfettişleri, ürün denetmenleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince 81 ildeki denetimlerin artarak devam edeceğini vurgulandı.(Sabah)

Editör: TE Bilisim