Bahçacı: ”Dumansız Hava Sahası En Temel İnsan Hakkı“

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr.Sinan Bahçacı, tütün denetim ekiplerinin yaptığı çalışmalara katıldı.

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr.Sinan Bahçacı, Mezitli ve Yenişehir ilçelerinde bulunan işletmelerde, tütün denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlere katıldı.

4207 sayılı yasa kapsamında, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tütün denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlere bizzat katılan Bahçacı, öncelikli hedeflerinin ceza kesmekten çok vatandaşları bilgilendirerek tütün ve tütün mamullerinin zararları konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi. Bahçacı konu ile ilgili yaptığı açıklamada “İşletmelere yapılan denetimlere katılarak ekip arkadaşlarımı motive etmek ve durumu yerinde görmek istedim. Yapılan denetimlerde temel amacımız vatandaşlara veya işletmelere ceza kesmekten çok farkındalık oluşmasına katkı sağlamak. Tütün ve tütün ürünleri günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu. Birçok kronik hastalığın temelinde bu ürünleri kullanmak ve bunlardan çıkan dumanı solumak yatıyor. Yapılan yasal düzenleme ile kamusal alanlarda sigara ve diğer tütün mamulleri kullanımından dolayı bu ürünleri kullanmayan kişilerin dumansız hava sahasını korumaya yönelik çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Bahçacı, yasakçı zihniyetten çok bu ürünleri kullanmayan kişilerin haklarını korumak istediklerini ifade ederek yapılan denetimlerin sonuçları hakkında bilgi verdi. Bahçacı, “İlimizde 29 denetim ekibinde görev alan 43 personelimiz ile denetim çalışmalarımız devam ediyor. 2018 yılı içerisinde denetim ekiplerimiz tarafından 27.477 işletmeyi 89.578 kez denetime tabi tuttuk. 437 işletmeye uygunsuzluktan dolayı 1.354.301 TL idari para cezası uyguladık. 2019 yılı ilk 11 aylık dönemde ise 27.043 işletmeyi 73.732 denetime tabi tuttuk. Bu işletmelerden 506 sına 1.534.670 TL idari para cezası uyguladık. Rutin denetimlerimizin yanı sıra vatandaşlarımızdan gelen ihbarlar doğrultusunda ani denetimler de yapıyoruz. Vatandaşlarımız görmüş oldukları uygunsuzluğu 7 gün 24 saat akıllı cihazlarına indirecekleri “Yeşil Dedektör” uygulamasından veya 184 SABİM hattını arayarak bildirebilirler” dedi.

İşletme denetimleri esnasında vatandaşlar ile de sohbet eden Bahçacı, denetimlere daha sık katılacağı bilgisini verdi.

Editör: TE Bilisim